Četvrtak, 28. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

“Bosansko more” u Tuzli: Hiljade kupača na Panonskim jezerima, mjesta se zauzimaju od ranih jutarnjih sati (FOTO)

Preuzmite sliku

Kompleks Panonskih jezera, koja se nalaze u centru Tuzle najposjećenije je mjesto tokom ljetnih dana u sjeveroistočnom dijelu Bosne i Hercegovine, ali i šire. Svakodnevno ga posjećuju hiljade kupača, koji uživaju u slanoj vodi, koja, kako su dokazali stručnjaci, ima ljekovita svojstva.

Grupe ljudi ujutru čekaju ispred kapije radnike ˝Panonnice˝ da dođu na posao i otključaju ulaz, kako bi zauzeli što bolje mjesto na plaži, ali i prethodno na parkiralištu.

Iz ostalih bh. gradova, te iz pograničnih hrvatskih i srbijanskih mjesta, organizovanim prevozom, autobusima, dolaze stotine kupača. Od početka sezone u junu, prema izvještaju ovog preduzeća, kompleks je posjetilo preko 180.000 ljudi.

Jadran zamijenili Panonskim jezerima – U ljekovitost vode uvjerila se Gordana Adlhoch, koja iz Njemačke, gdje je rođena, svake godine dolazi i vrijeme provodi na plažama Panonskih jezera.

 • panonska-jezera001-20150809
 • Imam zdravstvenih problema sa nogom, ali nakom kupanja u ovoj slanoj vodi, osjećam se mnogo bolje. Meni to veoma prija. Ove godine dovela sam i svog najboljeg prijatelja, Nijemca Rogera Freya, koji ovdje uživa˝, kazala je Adlhoch, dodajući da joj je majka Bosanka, iz Čelića, pa je od rodbine saznala za ovu turističku destinaciju.

  Frey je naglasio da mu se naročito sviđa voda i priroda koja okružuje jezera, te da se već trebao vratiti u Njemačku, ali je odlučio ostati još nekoliko dana, pa je produžio godišnji odmor.

  Dalila i Kemal, bračni par Osmanović iz Ilijaša, danas se prvi put kupao u slanim jezerima.

  ˝Gledali smo fotografije na internetu, pa smo odlučili doći. Inače, naš tetak Muhamed Selimović, koji živi u Banovićima, ovdje dolazi svaki drugi – treći dan. Danas smo došli s njim i oduševljeni smo. Nakon svega što smo ovdje vidjeli, ali i prihvatljivih cijena u odnosu na kupališta u Sarajevskom kantonu gdje osim skupe ulaznice ne smijete unositi svoju hranu i piće, promijenili smo plan za ljetovanje“, navodi Dalila.

  Kaže kako su namjeravali ići na Jadran, ali da će definitivno ostati na svom, “bosanskom moru˝.

  To je poručila Dalila, pažljivo slušajući informacije službenog spikera preko razglasa, koji je saopćio da je temeperatura vode u sva tri jezera 29, a na slapovima 28 stepeni Celzijusa, dok je salinitet 36 grama po litru vode.

 • panonska-jezera008-20150809
 • Rašida Smajlović iz Srebrenika kaže da autobusom dolazi svaki dan.

  Dođem oko osam – pola devet i budem sve dok ne postane prevruće za boravak na plaži. Jedinu primjedbu imam na suncobrane koje ovdje iznajmljuju, a koji su većinom polomnjeni˝, ističe Smajlović.

  Svijest kupača na visokom nivou – Uposlenici Javnog komunalnog preduzeća “Panonnica” zadovoljni su ponašanjem kupača i njihovim savjesnim odnosom prema čistoći plaža.

  ˝S obzirom na to da svakodnevno ovdje boravi preko 10.000 ljudi, zanemariv je broj onih koji iza sebe ostavljaju smeće. Zahvalni smo građanima koji otpad odlažu u za to predviđene korpe, kojih ima dovoljno. Problem su jedino opušci od cigareta, koje pušači ostavljaju u šljunku na plaži, pa bih ih molio da povedu računa i o tome˝, apelovao je Šaban Kamberović, uposlenik ˝Panonnice˝.

  Spasioci, čija je obaveza da nadziru kompleks i od mogućeg utapanja spašavaju plivače, kao i da upozoravaju na kršenje kućnog reda, imaju pune ruke posla. Tragični događaji veoma su rijetki, a osim upozoravanja da se u jezero ne ulazi sa cigaretom, da se ne skače u vodu ili da se ne igra loptom i slično, spasioci traže i djecu koja odlutaju i zagube se u gužvi.

 • panonska-jezera009-20150809
 • To nije sve, kaže Emir Kalaba, član spasilačke ekipe ˝Jet-Ski˝, nego kupači od njih također, očekuju i da im traže izgubljene predmete.

  ˝Svako je odgovoran za svoju imovinu, a roditelji su odgovorni za djecu. Maloprije su kolege u roku od nekoliko minuta pronašle dječaka iz Zenice, koji se udaljio od roditelja. Inače, nailazili smo na simpatične situacije. Baš neki dan mi je neka gospođa prišla i tražila da angažujemo spasioca-ronioca da joj nađe papuču koja je potonula na dno jezera. Također, kupači gube zubne proteze, nakit, ali i ronilačke naočare˝, rekao je Kalaba.

  Inače, Panonska jezera izgrađena su na lokalitetu slanih bunara, u centru Tuzle. Prvo jezero napravljeno je 2003. godine, od kada je uslijedio etapni razvoj kompleksa, a voda u jezerima neprestano kruži, i prečišćava se pješčanim filterima. (AA)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje