Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Udesi na ulicama u BiH zbog alkohola: Sve više pijanih žena za volanom!

zena-auto
Preuzmite sliku

Popularno

Policija ne vodi evidenciju na osnovu spola

\"zena-auto\"Sve više žena u BiH vozi u alkoholiziranom stanju. Potvrđeno je to \”Avazu\” u kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova, gdje kažu da je evidentno da je povećan broj žena koje voze pod utjecajem alkohola.

U MUP-u Tuzlanskog kantona (TK) saznajemo da je bilo slučajeva u kojima su pijane žene skrivile i saobraćajne nesreće, no nemaju podatke o njihovom broju.

– Razmišljamo o tome da počnemo voditi takvu statistiku. Istina je da ima žena koje su skrivile saobraćajnu nesreću zbog vožnje u alkoholiziranom stanju. Od početka godine desilo se 313 nesreća, od čega 60 zbog utjecaja alkohola – kazali su iz Pres-službe MUP-a Tuzlanskog kantona.

Tačne podatke o ženama koje voze \”pod gasom\” nemaju ni u drugim MUP-ovima, ali kažu da, nažalost, više nije neuobičajeno da žene voze pod utjecajem alkohola, što je prije rata bio rijedak slučaj.

Irfan Nefić, portparol MUP-a Kantona Sarajevo (KS), ističe da je samo u protekla tri mjeseca iz saobraćaja isključeno 1.306 vozača koji su bili pod utjecajem alkohola.

Među njima je bilo i žena, ali ne vodimo evidenciju na osnovu spola, pa ne znamo u kojem su one tačno broju – kaže za \”Avaz\” Nefić.

Dosadašnji pokazatelji govore da je pijanstvo u kombinaciji s brzom vožnjom jedan od najčešćih razloga saobraćajnih nesreća u BiH, koje su svakodnevne. Prema posljednjim podacima Federalne uprave policije (FUP), u prva dva mjeseca ove godine desile su se 4.632 nesreće.

Izvor: Dnevni Avaz / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: