Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

SIPA lišila slobode člana kriminalne grupe Nasera Kelmendija

sipa akcija lutka
Preuzmite sliku

Popularno

U okviru akcije kodnog naziva “Lutka2” slobode lišen F.S. (1955), državljanin R.Austrije.

sipa akcija lutkaU nastavku intenzivne istrage koja se sprovodi u predmetu kodnog naziva „Lutka2”, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su, 5.3.2014.godine, postupajući po naredbama Tužilaštva BiH i Suda BiH, na području Sarajeva slobode lišili osobu inicijala F.S. (1955), državljanin R.Austrije.

F.S. je lišen slobode zbog postojanja osnova sumnje da je kao član organizirane kriminalne grupe kojom je rukovodio Naser Kelmendi učestvovao u prebacivanju opojne droge heroin iz Turske u zemlje Zapadne Evrope, čime je počinio krivično djelo iz člana 250. KZ BiH „Organizirani kriminal” u vezi sa krivičnim djelom iz člana 195. KZ BiH „Neovlašteni promet opojnim drogama“.

Radi se o osobi koja je dugi niz godina meta policijskog istraživanja zemalja u regionu i šire, posebno policijskih organa Austrije. Prilikom rada na ovom predmetu ostvarena je intenzivna saradnja sa EULEX-om i policijskim organima Austrije.

U okviru današnje akcije vrše se pretresi stambenih objekata i pmv koje koristi osoba lišena slobode, u cilju pronalaženja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Osoba lišena slobode bit će privedena u službene prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), gdje će nad njom biti izvršena kriminalistička obrada, nakon čega će u zakonskom roku, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima, biti predata na dalje postupanje Tužilaštvu BiH.

Aktivnosti po predmetu kodnog naziva „Lutka2” bit će nastavljene u predstojećem periodu, s ciljem rasvjetljavanja velikog broja ubistava, razbojništava, iznuda i drigih teških krivičnih djela, koja su po svom intenzitetu i načinu izvršenja ozbiljno narušila sigurnost građana BiH, te se može očekivati da će se u narednom periodu rasvijetliti i druga počinjena krivična djela, o čemu će javnost biti informirana.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: