Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Pravosuđe u BiH ima oko 1,6 miliona neriješenih predmeta

pravosudje
Preuzmite sliku

Popularno

U povodu održavanja Treće plenarne sjednice Strukturiranog dijaloga o pravosuđu između Europske unije i BiH danas je u Mostaru upriličena konferencija za novinare na kojoj je bilo riječi o rezultatima sjednice i pitanjima o kojima se za vrijeme njenog održavanja razgovaralo.

\"pravosudje\"Obraćajući se nazočnima direktor Direkcije C u Generalnoj direkciji Evropske komisije za proširenje Pierre Mirel kazao je kako je sjednica započela razgovorom o implementaciji državne strategije za rješavanje predmeta ratnih zločina te da je podržano usuglašeno tumačenje objektivnih kriterija između Suda BiH i Tužiteljstva BiH.

\”Riječ je o objektivnim kriterijima koje je prihvatilo i nadzorno tijelo za implementaciju državne strategije za rješavanje predmeta ratnih zločina, što je dovelo do povećanja broja predmeta. To su predmeti o ratnim zločinima koji se prebacuju s državnog nivo na nivoe entiteta i Brčko Distrikta. Podsjetili smo na važnost nastavka procesa prebacivanja ovih predmeta održavanjem identificiranih objektivnih i u potpunosti transparentnih kriterija\”, kazao je Mirel, te pojasnio kako je riječ o procesu utvrđivanja nadležnosti za spomenute predmete.

Govoreći o rješavanju predmeta ratnih zločina Mirel je kazao kako protokol o razmjeni dokaza u predmetima ratnih zločina između BiH i Srbije još nije potpisan te istaknuo važnost zaključivanja toga protokola kako bi se izbjegla nekažnjivost, posebice stoga što još ne postoji protokol o ekstradiciji državljana u tim predmetima.

Mirel je naglasio i važnost pitanja rješavanja velikog broja neriješenih predmeta koji usporavaju rad pravosuđa u BiH, a kojih ima oko 1,6 miliona.

\”Za vrijeme održavanje sjednice izrazili smo žaljenje što još u Federaciji BiH nije usvojen zakon o izvršenju krivičnih sankcija. Zatražili smo da se dodatni napori ulože u provođenje još jedne preporuke Venecijanske konvencije, a riječ je o donošenju jedinstvenog zakona o tužiteljstvima FBiH, što bi osnažilo pravosuđe u korist svih građana\”, kazao je Mirel a prenosi portal bljesak.info

Na konferencije za novinare nazočnima se obratio i predsjedatelj Radne grupe za pravosuđe i unutarnje poslove Bakir Dautbašić. On je istaknuo kako je danas završena treća sjednica, ali da je prvi puta postignut zadovoljavajući stupanj koordinacije kada su u pitanju institucije BiH.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: