Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ove godine u FBiH otkaze dobilo više od 7.000 radnika!

otkaz1
Preuzmite sliku

Popularno

Životni standard građana u BiH sve je lošiji, a stopa nezaposlenosti viša je nego u Grčkoj.

otkaz1Samo od početka godine do kraja avgusta posao je u BiH izgubilo više od 7.000 ljudi, pokazuju zvanični podaci. Istovremeno, nezaposlenost je u Grčkoj, prema posljednjim informacijama, u julu iznosila 25,1 posto.

S druge strane, ta stopa je u našoj zemlji, prema podacima Agencije za statistiku BiH, za prošlu godinu iznosila 27,6 posto, ali stvarna stopa nezaposlenosti u našoj zemlji dostiže i 44 posto.

Loši pokazatelji

U cijeloj BiH, u julu ove godine nezaposleno je bilo 539.366 radno sposobnih osoba, što je oko 11.000 više nego u istom periodu lani. Kada je riječ o Federaciji, primjetan je stalan rast broja onih koji dolaze na šaltere službi za zapošljavanje. U avgustu je u FBiH bilo 381.778 nezaposlenih osoba, što je za oko 7.000 ljudi više nego na početku godine.

Takav razvoj događaja bio je očekivan, jer je još lani najavljen novi talas krize, usljed dešavanja u eurozoni, a domaće vlasti nisu poduzele mjere da spriječe njegove negativne posljedice. Zbog toga su od početka godine svi ekonomski pokazatelji u konstantnom padu.

Budžetske rupe

Sklapanjem novog aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom, BiH je dobila 800 miliona KM koji će joj omogućiti da zakrpi budžetske rupe, ali se u isto vrijeme obavezala na temeljne reforme koje bi trebale povećati prihode i ekonomski standard stanovništva.

Podsjetimo da su, prilikom prve recesije, državna i entitetske vlade 2009. donijele niz antikriznih mjera, od kojih skoro nijedna nije ispoštovana. Vlasti su se ovog ljeta, u sklopu aranžmana sa MMF-om, ponovo obavezale na ozbiljne reforme koje će ovog puta morati ispuniti, jer će, u suprotnom, svjetska organizacija obustaviti isplatu tranši kredita.

Smanjeni izvoz i proizvodnja

U prvih sedam mjeseci ove godine smanjena je industrijska proizvodnja u BiH za 6,5 posto. Izvoz iz Federacije BiH u avgustu je smanjen za čak 7,2 posto u odnosu na mjesec ranije. Tu su još i pad stranih investicija i čak povlačenje novca stranih investitora iz naše zemlje.

Katastrofalni pokazatelji

539.366 nezaposlenih u BiH u julu

381.778 nezaposlenih u FBiH u avgustu

25,1 posto stopa nezaposlenosti u Grčkoj u julu

44 posto stopa nezaposlenosti u BiH

800 miliona KM BiH dobila od MMF-a

Dnevni Avaz / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: