Nedjelja, 27. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Grupacija pivara BiH sa sastanka u Tuzli: Zaštite domaće pivo!

pivkana
Preuzmite sliku

Popularno

Predstavnici Grupacije pivara Bosne i Hercegovine, koja zastupa interese svih pet proizvođača piva u našoj zemlji, susreli su se danas u Tuzli, kako bi uputili zahtjev Vijeću ministara Bosne i Hercegovine da poduzme korake zaštite domaće proizvodnje.

\"pivkana\"Lošom politikom, koja stimulira uvoz piva, država godišnje gubi više od šezdeset miliona maraka. Stoga su pivari zatražili razgovor sa Mirkom Šarovićem, ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, na kojem će dati prijedloge kako provesti zaštitu domaće proizvodnje piva kroz promjenu akcizne politike.

Na ovaj način bi se, kako je rekao Edin Ibrahimpašić, predsjednik Grupacije pivara i direktor Bihaćke pivovare, otvorila nova radna mejsta, povećao izvoz i u državnu kasu bi došla značajna financijska sredstva.

Pivari su uvjereni da će kod ministra Šarovića naići na veći stupanj razumijevanja u odnosu na njegovog prethodnika, ministra Mladena Zirojevića, koji je odbio zahtjev pivara za zaštitu od prekomjernog uvoza u okviru regionalne zone slobodne trgovine CEFTA, opravdavajući svoju inertnost strahom da nadležno ministarstvo ne povrijedi odredbe sporazuma. Pivari, međutim, naglašavaju kako sporazum CEFTA ne zabranjuje uvođenje akciza, jer upravo ovakav način koriste zemlje potpisnice sporazuma kako bi zaštitile domaću proizvodnju. Ukoliko se primijeni model, koji su ponudili pivari, taj princip će omogućiti i drugim proizvođačima da izbjegnu nelojalnu konkurenciju kojoj su postojećim propisima izloženi. Čak se, takvim razvojem događaja, tvrde oni, može očekivati i snižavanje cijena domaćih proizvoda. Stoga je važno da i sami potrošači u potpori domaćoj proizvodnji vide svoju šansu, kako kroz manje troškove, tako i kroz dodatna zapošljavanja.

Pivari su tijekom razgovora u Tuzli, iznijeli porazne podatke, koji se zasnivaju na zvaničnim podacima Uprave za indirektno oporezivanje, a koji kažu da se u Bosnu i Hercegovinu godišnje uveze oko 12.000 šlepera piva, odnosno 1,4 miliona hektolitara, što našu zemlje stavlja na čelo europske liste uvoznika piva.

Izraženo u novcu, BiH godišnje uveze piva u vrijednosti preko 130 miliona maraka. S ovim količinama pokriva se oko šezdeset procenata domaćih potreba, što je i u svjetskim razmjerama frapantan podatak, vjerojatno nezabilježen u povijesti pivarstva, posebice stoga što države putem proizvodnje piva kroz akcize i druge namete, ostvaruju ogromne prihode u svojim proračunima.

Primjerice, zahvaljujući domaćinskom odnosu Srbija uvozi manje od deset posto svoje potrošnje, dok Hrvatska uveze manje od pet posto, rigorozno kontrolirajući svaku bocu piva koja treba ući na njenu teritoriju. U susjednim zemljama nisu uvedene dodatne akcize na uvoz, ali je stroga politika uvoza onemogućila pivare, recimo iz BiH, da plasiraju svoje proizvode u ove zemje.

U vrijeme teške ekonomske krize Država mora poduzeti korake kako bi zaštitila svoje građane, a samo domaća proizvodnja, smatraju pivari, može omogućiti otvaranje novih radnih mjesta. U tom smislu, proizvođači piva su pozvali građane Bosne i Hercegovine, da prilikom kupovine bilo kojega proizvoda, prvo pogledaju da li imaju kvalitetan domaći proizvod, jer je to, zapravo, jedini način da građani sami sačuvaju svoja radna mjesta.

(Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: