Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Felix ispisao nove stranice istorije: Majstore naklon do poda!

b 121014061
Preuzmite sliku

Popularno

Felix Baumgartner je upravo izveo slobodan pad s visine od 36.5 kilometra iznad površine Zemlje. Austrijanac je uspješno izveo skok s ruba svemira.

b 121014061

Felix Baumgartner je u slobodnom padu letjeo brže od zvuka upravo na 65. godišnjicu prvog nadzvučnog leta. Na dan 14. septembra 1947. godine čovjek je prvi put probio zvučni zid.

Prvi je nadzvučni let u američkoj vojnoj bazi Edwards izveo probni pilot Charles „Chuck” Yeager. Yeager je u eksperimentalnom raketnom aviončiću Bell X-1, koji je po njegovoj supruzi nazvan Glamorous Glennis, prvi put probio zvučni zid.

felixbaum

Felix Baumgartner se vrtio nekoliko sekundi nekontrolisano što je zabrinulo sve okupljene u kontrolnom centru, međutim Austrijanac se stabilizirao u kratkom roku. Nekoliko sekundi nakon skoka, Felix je postigao maksimalnu brzinu od 1.1173 km/h i probio zvučni zid.

feelix

Spuštanje na zemlju je bilo uspješno, Felix je ispisao nove stranice istorije!

Prije skoka pitali su Felixa, Šta će za njega biti najvažnije nakon uspješnog okončanja ove misije?

“Naravno, kao prva osoba koja je probila zvučni zid u slobodnom padu bit ću vrlo ponosan. No itekako sam svjestan činjenice da će zahvaljujući ovoj misiji buduća svemirska odijela pružati više sigurnosti svemirskim turistima i astronautima. Za moju obitelj i prijatelje najvažniji će biti moj siguran povratak na zemlju”, smatra Baumgartner koji već sada nakon skoka nastavlja sa davanjem izjava o samom skoku i svime onime što je u relativno kratkom vremenu proživio…

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: