Četvrtak, 5. Oktobra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Vječita dilema: Šta je bolje Benzin ili Diesel?

Preuzmite sliku

Razmišljate o kupovini novog automobila, a dosad niste razmišljali o motoru i razlikama benzinskog i dizelskog motora, piše Automobili.hr

Možda će vam malo lakše biti odlučiti kada pročitate tekst i vidite prednosti i mane istih kako bi odluka bila jednostavnija.

Diesel

Dizelski motori imaju veći doseg, s obzirom da troše nešto manje goriva od klasičnog benzinskog motora, ujedno će vaš puni rezervoar izdržati duže. 25 do 30% bolja ekonomičnost u odnosu na benzinski motor. Također, dizelski motor će u nekim slučajevima biti ekonomičniji i učinkovitiji od hibridnih vozila koja kombinuju benzinski i električni motor, naravno ovisno o modelu i brzorastućoj tehnologiji koja iz dana u dan mijenja sliku potrošnje.

Iako je donedavno dizel bio jeftiniji od benzina, priča u zadnje vrijeme ne ide tome u korist. Cijene su približno iste, i zbog toga u tom rangu niti nema prevelike razlike. Dizel gorivo se koristi u mnogo više industrijskih grana od benzinskog, osim samog korištenja u cestovnom saobraćaju što uzrokuje porast cijena.

Definitivno danas cijenovno nije velika razlika, ipak dizel gorivo trebalo bi postići 25 do 30% veću cijenu kako bi se izgubila razlika u ekonomičnosti. Dizel gorivo smatra se učinkovitije jer sadrži više koristi iz toplinske energije koju stvara.

Toplota koju stvara kod visokopritisnog samozapaljenja u cilindru, razlikuje se od eksplozije u cilindru koju stvara benzinsko gorivo pod utjecajem zraka svjećice i goriva, stoga dizelska goriva ne rezultiraju toliko visokim performansama koje su karakteristične za benzinske motore, ali moderni dizelaši nude veći okretni moment. Benzinski motori uobičavaju biti veliki, brzi i snažni, dok dizelski budu sporiji i trajniji.

Dizel motori nemaju svjećicu stoga nemaju potrebu za mijenjanjem iste, odnosno uzrok ne paljenja motora tražiti u tom dijelu. Dizel motori također lakše podnose visoki pritisak i kompresiju i najčešće motori traju duže od klasičnih benzinskih bez većih popravaka. Možda vam nije potrebno odraditi 500 000 km s jednim vozilom, ali svakako ima velikog značaja prilikom procjene vozila u slučaju prodaje.

Ako zanemarite neka od prednosti navedene iznad, ne treba vas iznenaditi skuplje održavanje prilikom popravaka jer su dizel motori tehnološki malo napredniji odnosno zahtjevniji.

 • Benzin

  Trošak nabave i potrošnja goriva. Početni troškovi nabave benzinskog motora niži su, međutim njegova potrošnja kasnije bude nešto veća u usporedbi iste jačine motora.

  Gorivo je lako dostupno na svim benzinskim stanicama i to u više različitih kvaliteta, a zimski mjeseci ne donose skoro nikakvu razliku vezano za popravke jer nema problema kod paljenja.

  Održavanje i dijelovi nešto su ekonomičnije prirode, ali zahtijevaju nešto češću kontrolu motora i svih popratnih jedinica. Pokretanje motora drugačije je prirode stoga intervali u pogledu servisa mogli bi biti nešto kraći.

  Rezervni dijelovi često su jeftiniji i lakše dostupni. Benzinski motori imaju veću reguliranu brzinu i fleksibilniji motor. Manje okretnog momenta, manja težina vozila lakše prenose snagu na podlogu. Lakše pokretanje vozila prilikom hladnog vremena.

  Svako bi trebao odlučiti što je za njega najbolje i koje su individualne potrebe. Posebno je potrebno odraditi malo istraživanje prije nego se kupnja vozila realizira. Sigurni smo kako nikome nije u cilju potrošiti nekoliko hiljada ili desetaka hiljda KM, kako bi nakon toga shvatili da ste učinili grešku. Uzmite dovoljno vremena pa i kad su ovako naizgled nebitni segmenti u pitanju, ali svakako ćete biti zadovoljniji ako sebi i svojim potrebama prilagodite upravo ono što vam treba.

  Također imajte u vidu koje su potrebe u odnosu na svakodnevno korištenje vašeg vozila; autocesta, gradska vožnja, okolina u kojoj se krećete, za šta vam je tačno vozilo potrebno, svrha, očekivani vijek trajanja i frekventnost korištenja, sve su razlozi o kojima je jako bitno dodatno promisliti prije.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,