Ponedjeljak, 25. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tri automatska mjenjača za izbjegavanje

Preuzmite sliku

Automatski mjenjači polako preuzimaju primat u automobilima – sve su popularniji jer omogućavaju veći fokus na put i olakšavaju kretanje u velikim, sve konstantnijim gužvama.

Međutim, pouzdanost je i dalje ključno pitanje kod automatika, bez obzira što su značajno napredovali u odnosu na prethodne decenije. Zbog složenijeg sistema funkcionisanja znatno su osjetljiviji i samom tim skuplji za održavanje od standardnih manuelaca.

Međutim, kao i u svakom segmentu života postoje dobri, preporučljivi automatici i oni lošiji koji su za izbjegavanje, prenosi B92.

Trenutno u javnosti status najgoreg automatika na tržištu nosi DP0/AL4 iz Renault-Nissan grupacije. Francusko-japanska alijanca ovaj automatik koristi u pristupačnijim modelima, poput Dacie Logan i Sandero. Međutim, prisutan je i u modelima drugih francuskih proizvođača poput Peugeota 308 i Citroena C4.

Na drugom mjestu ove liste je prva serija robotizovanog mjenjača iz Volkswagena pod oznakom DSG DQ200.

“Pobjedničko” postolje popunjava JATCO mjenjač poznat i kao JF011E koji je zastupljen u Nissanovim krosoverima Juke, Qashqai i X-Trail. Za njega je karakteristično da se poslije 50.000 pređenih kilometara javlja zujanje iz konusnih ležajeva.

Naravno, i najozloglašeniji mjenjač može biti pouzdaniji od najkvalitetnijeg, a ključan faktor je pažljivo i redovno održavanje. Kao i za svaki drugi segment automobila, jer je to ipak sve potrošni materijal. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,