Petak, 7. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Preticanje zimi može biti veoma opasno i pogubno (VIDEO)

Preticanje je jedna od najsloženijih i najopasnijih radnji s vozilom u saobraćaju jer u njemu učestvuju najmanje dva vozila u pokretu, izvodi se velikom brzinom, a pritom vozač koji pretiče koristi saobraćajnu traku za vozila iz suprotnog smjera.

Stoga donošenju odluke o preticanju mora prethoditi vaše promišljanje o svim elementima za sigurno izvođenje ove radnje: preglednost, vidljivost, stanje i vrsta kolovoza, položaj ostalih učesnika u saobraćaju, njihova brzina i namjera, tehničke mogućnosti vozila, važeća saobraćajna pravila, saobraćajni znakovi…

U svemu tome vozač mora poštivati zakonom propisane postupke, a sve ostalo je stvar njegove lične procjene koja proizlazi iz njegovog mentalnog sklopa, njegovih stavova i mogućnosti racionalizacije postupaka.

Veoma lošu poocjenu napravio je vozač snimljen na jednom putu u Rusiji koji je nakon radnje preticanja zbog snijega i klizavog puta izgubio kontrolu nad automobilom i izazvao žestok sudar sa prikolicom teretnog kamiona.

Naka ovaj video ujedno bude i upozorenje svima koji su za volanom tokom zimskih mjeseci kako preticanje može biti vrlo pogubno i koštati vas života. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,