Nedjelja, 27. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Pogledajte video u kojem Teslin sistem potpuno autonomne vožnje ne primjećuje i gazi “djecu” na cesti

Preuzmite sliku

Firma jednog američkog milijardera provela je vlastito testiranje Teslinog sistema potpune autonomne vožnje (FSD) u dva navrata i tvrde da je smrtonosan za djecu u saobraćaju.

Softverska firma The Dawn Project provela je sigurnosno testiranje Teslinog sistema potpune autonomne vožnje (FSD) u oktobru. Video koji su snimili tokom tog testiranja sugeriše da sistem ne registrira djecu na cesti i ne zaustavlja automobil.

Test je uključivao vožnju po lokalnoj cesti u režimu vožnje u potpunoj autonomiji te lutke koje su predstavljale djecu na cesti. Vožen Teslin automobil koristio je Tesla Full Self-Driving Beta 10.69.2.2 softver, odnosno najnoviju verziju tog sistema. Međutim, automobil je naletio na obje postavljene lutke tokom testa, jednu visine 74 centimetra i drugu visine 123 centimetra. Manju lutku Teslin automobil udario je pri pri više testiranih brzina kretanja, dok je kod veće pri nižim brzinama malo usporio ali je i dalje naletio nju.

Dan O'Dowd, milijarder koji stoji iza projekta The Dawn Project, pripovjedač je u videu iz augusta i poziva da se softver Tesla Full Self-Driving Beta zabrani na cestama, uz komentar da je to najgori komercijalni softver koji je ikad vidio.

U pisanom odgovoru iz Tesle O'Dowd je optužen za širenje klevetničkih informacija u javnosti u vezi s mogućnostima Teslinog potpunog samostalnog upravljanja.

Međutim, The Dawn Project je podijelio rezultate s javnosti u oglasu koji također uključuje i anketu provedenu s namjerom kako bi se dobilo mišljenje javnosti o tome koliko je Teslin sistem siguran.

Opširnije o navedenoj temi pročitajte OVDJE.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,