Četvrtak, 23. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Mercedes opet proizveo legendu iz 1990-tih

Preuzmite sliku

Popularno

Mercedesova serija 190 je klasik koji je obilježio zadnja desetljeća 20. stoljeća, a njena Evolution izvedba sportska legenda, jedan od najboljih svoje vrste ikada.

Sa oko 1,8 miliona proizvedenih primjeraka Mercedes 190 je opravdao očekivanja i dostojno predstavio Mercedes u segmentu gdje je stolovala serija 3. Otvoren je i drugi front, tamo gdje je gazda bio M3. Ime mu je Evolution, a nosi tajno oružje iz Coswortha. Nažalost, proizveden je u tek 502 primjerka u svrhu homologacije, apsolutno nedovoljno da se zadovolje apetiti mnogobrojnih poštovalaca  Mercedesove sportske ikone.

Mnogi upravo ovaj automobil žele vidjeti na aukciji, gdje je interes toliki da dobro očuvani primjerak nerijetko postigne cijenu veću i od nove C klase u AMG izdanju. Mercedes ima rješenje – proizvest će novi primjerak. Rečeno-učinjeno, a epilog možete vidjeti na fotografijama.


  • I ne samo to, Mercedes Classic je otišao korak dalje i 2.5-16 Evolution II izvedbu izradio u skladu s trkaćim standardima grupe A. Već iduće sedmice nastupa u Belgiji, a najsretniji posjetitelji moći će se provozati u bolidu.

    Stvoren kao dostojan rival BMW-u M3, radi se o sportskoj izvedbi na kojoj je Cosworth temeljito obradio 2.3-litreni četiri cilindarski motor. U svojoj posljednjoj ediciji motoru je zapremina povećana na 2,5 litara, a 16V verzija je razvijala 151 kW/205 KS, dok je AMG na Evo II još dodao 15 kW/18 KS na konačnih 166 kW/226 KS. Također, već ionako vrhunska aerodinamika je dodatno poboljšana na rekordan nivo (Cd = 0.29), dok je ostatak ostao identičan prijašnjim izvedbama. Odlično izbalansiran ovjes s mogućnosti podešavanja pritiskom na tipku iz kabine bio je dio serijske opreme, kao i sportski uređen interijer. Očuvani primjerci bez problema postižu cijenu veću od 120.000 eura. (Index.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

       
    Ključne riječi: , ,