Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ljetne gume su pravi rulet na cesti: Koju zimsku gumu odabrati?

Preuzmite sliku

Popularno

Gume su jedan od najvažnijih dijelova vozila, a kako posreduju između automobila i ceste presudne su za sigurnost. Dobro je da u svakom razdoblju godine vozilo ima odgovarajuće gume.

Jer, već pri temperaturi zraka nižoj od 7 stepeni Celzijusa ljetne gume gube elastičnost, kao i svojstva prianjanja na podlogu, koja imaju u uvjetima za koja su predviđena. Najbolje je, stoga, već od novembra, na automobil staviti sve četiri zimske gume, istog proizvođača, marke i modela te dimenzija koje propisuje proizvođač automobile.

Ljetna guma po snijegu gotovo da nema nikakve šanse.

Najbitnije, njome se produžuje zaustavni put, što može biti opasno. Kod temperature od minus 10 stepeni Celzijusa, automobil s ljetnim gumama, pri brzini od 60 kilometara na sat zaustavit će se nakon 55 metara, dok će se automobil koji na točkovima ima zimske gume zaustaviti nakon 44 metra. Na nižim temperaturama put kočenja još je duži. Ako automobil ima ljetne gume, zaustavit će se nakon 62 metra, a sa zimskim gumama najdalje do 50 metara.

Koju zimsku gumu odabrati?

No, nisu sve zimske gume jednako dobre. Koliko se može pogriješiti prilikom odabira nove zimske gume pokazuje i ovogodišnji veliki test njemačkog ADAC-a i drugih renomiranih europskih automobilskih klubova.

Dok su u dosadašnjim testovima “padale” uglavnom gume nepoznatih kineskih i istočnoeuropskih proizvođača, ovoga puta vrlo lošima su se pokazala i neka renomirana imena iz svijeta proizvodnje guma, konkretno Bridgestone, Firestone, Hankook i Kleber. S druge strane, anonimna Esa-Tecar koju je skoro bilo nemoguće naći u cjenicima portala specijaliziranih za prodaju guma prošla je sasvim solidno, isto kao neke druge marke čija imena ne ulijevaju povjerenje, kao primjerice Viking. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje