Ponedjeljak, 5. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kako znati kada je vrijeme da ostavite volan?

Preuzmite sliku

Jedna od teških tema u okviru porodice jeste razgovor sa starijim članom na temu prekida vožnje automobila.

Najbolje je da se to radi na nivou cijele porodice kada se primjete prvi loši znaci. Psihoterapeut Marc Orner, smatra da porodice treba da prate znakove u slučaju da je bezbjednost nekog od starijih članova ugrožena u saobraćaju:

“Morate se provozati sa njima. Ukoliko primjetite da oni ne primjete promjenu svjetla na semaforu, ili vozila iz drugog pravca, ili da ne vide znak stop, onda je vrijeme da se prestane sa vožnjom.”

On kaže da je jedna od najtežih stvari razgovarati sa starijom osobom na temu prekida vožnje automobila, i najbolje je da se to radi na nivou cijele porodice. Na tu temu govori i jedna gospođa koja je bila vozač 60 godina, a onda je morala da prestane da vozi:

“To je vjerovatno bilo jedno od najvećih razočarenja i neuspjeha u mom životu. Jer, vožnja je bila moja sloboda. Bila je to odluka cijele porodice. S obzirom da ne želim da ugrozim bilo koga drugog zadovoljna sam, ali ne i sretna.”, kaže ona.

Najviše je pogađa to što više nema slobodu da ode i vrati se kad god poželi. Ipak, nalazi snage i da se našali: “Bar ne moram više da plaćam auto osiguranje!”

Zakon u Teksasu propisuje da vozačka dozvola mora da se obnavlja nakon 80. godine života. Uz to ide i provjera vida na svake dvije umjesto na svakih šest godina. (penzionisani.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje