Subota, 6. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Japanski tehnološki gigant Sony predstavio električni automobil

Da, dobro ste čuli – Sony je zakoračio u automobilsku industriju konceptnim vozilom Vision-S na struju, koje uopšte ne izgleda loše. Ekspanzija električnih automobila dovela je do toga da se u auto-industriju uključuje sve više firmi i startup kompanija koje prije toga nisu imali nikakve veze sa proizvodnjom vozila ili čak nisu ni postojale.

Tako je prije nekoliko godina britanska tehnološka kompanija Dyson, poznata po proizvodnji ususivača i drugih kućnih aparata, započela razvoj električnog automobila. Automobil je trebalo da bude radikalnog dizajna i namjenjen ekskluzivnoj ciljnoj grupi kupaca, a ne masovnoj prodaji i na njemu je od 2015. radilo oko 500 inženjera.

Dyson je ipak prošle godine odustao od tog projekta, jer je, kako je saopšteno, projekat bio previše kompleksan i kao takav nije bio “komercijalno izvodljiv”, odnosno isplativ.

 • Britanci možda nisu uspjeli, ali to ne znači da jednog dana neki drugi proizvođač elektronskih uređaja neće napraviti sopstveni automobil. Samostalno ili u saradnji sa nekom auto-kompanijom.

  I tako, već početkom 2020. japanski Sony nam je priredio nesvakidašnje iznenađenje u vidu pomenutog konceptnog automobila Vision-S, prenosi B92.

  Vision-S je debitovao na Međunarodnom sajmu elektronike CES u Las Vegasu, gdje bismo prije očekivali da vidimo neki inovativni televizor marke Sony.

 • Ipak, ne stoji samo Sony iza ovog koncepta, koji svojim atraktivnim dizajnom podsjeća na neke druge električne automobile, kao što su recimo Porsche Taycan i Lucid Air.

  Japanskom tehnološkom divu u razvoju su pomogle kompanije Nvidia, Continental, Bosch, ZF i Qualcomm, a mehaničku platformu kreirao je austrijski Magna Steyr, koji u svojoj fabrici proizvodi modele poznatih svetskih marki, poput Toyote Supre, BMW-a Z4, Mercedesa G-klase


  Kako kažu u kompaniji Sony, cilj je bio da prikažu svijetu šta su u stanju da urade na planu razvoja električnih automobila.

 • Vision-S je opremljen visokorazvijenim sistemima za autonomnu vožnju, koje opslužuju 33 senzora za detekciju pješaka, vozila i drugih objekata, dok je moderno dizajnirana, prostrana kabina sa velikim staklenim krovom projektovana za komfornu vožnju 4 osobe.

  Sony nije objavio sve detalje o ovom vozilu, ali je otkrio da ga pokreću dva elektromotora od po 272 KS (200 kW) i da ubrzava od 0 do 100 km/h za 4,8 s, dok je maksimalna brzina 240 km/h.

  Pogled na komandnu tablu otkriva veliki digitalni displej koji se prostire gotovo čitavom širinom vozila, slično kao na nedavno predstavljenoj Hondi e, kao i dva bočna ekrana koji su zamjena za tradicionalne spoljne retrovizore sa ogledalima.

 • Sony ne bi bio Sony da posebnu pažnju nije posvetio zvučnom sistemu. U pitanju je “360 Reality Audio” koji osigurava superioran audio doživljaj bez obzira na kom mjestu se nalazite u vozilu.

  Japanska kompanija nije saopštila da li je u planu i produkcijska verzija koncepta Vision-S, ni kada bi do realizacije moglo da dođe, ali za početak realno je očekivati da ovo vozilo dospije bar u “Gran Turismo Sport”. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje