Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Da ne povjeruješ: Za 60 sekundi usred dana ukrali katalizator

Preuzmite sliku

Popularno

Dok jedan muškarac ‘drži’ stražu, drugi dizalicom podiže Prius i reže velik dio ispušnoga sistema

Katalizator na ispušnom sistemu poprilično je vrijedna komponenta jer je u njemu niz dragocjenih metala. Ako neko poželi prodati svoj ‘primjerak’ katalizatora na otkupnim mjestima, može zaraditi i do 180 KM, ovisno s kojeg automobila je skinut, stoga nije ni čudno što je takav ‘posao’ zainteresovao i kradljivce.

Londonska policija je nedavno izjavila kako su ovakve krađe sve češće te da je samo 2018. godine ukradeno više od 900 katalizatora širom Londona. Takav slučaj je zabilježio i jedan Britanac pa je taj snimak objavio na Twitteru. Vidimo dvojicu mlađih muškaraca koji dolaze u Fordu Focusu ispred parkirane Toyote Prius i započinju radnju.

  • Dok jedan ‘drži stražu’, drugi dizalicom podiže Prius i počinje rezati ispušni sistem. To traje oko 45 sekundi, a onda izvlači velik dio sistema ispuha i Prius se spušta na tlo. Potom momci hitro stavljaju svu opremu u gepek Focusa, sjedaju i žure dalje.

  • Iz britanske policije tvrde kako su razlog porastu broja krađa upravo nove strože ekološke norme, koje dodatno dižu vrijednost katalizatora pa su oni i poželjniji kradljivcima. Tvrde da su svjesni takvih krađa i rade sve mjere da bi to spriječili. (Autostart)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,