Nedjelja, 26. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Cijene 30 posto veće: Polovni automobili dramatično skuplji u Njemačkoj

Preuzmite sliku

Ponuda polovnih automobila svih dobnih skupina na njemačkom tržištu sve je tanja. S nedostatkom novih vozila, podivljale su cijene polovnih automobila, pa je trogodišnji polovni danas gotovo za trećinu skuplji nego prije 12 mjeseci.

Prosjek za benzin iz 2019. iznosi 27.900 eura, 30,1 posto više nego lani, a za dizel gotovo 29.000 ili 31,8 posto više, navodi agencija za analizu tržišta DAT.

Na računu su tri godine stara vozila svih segmenata i svih marki, javlja dpa.

Glavni razlog povećanja je slaba opskrba vozilima, posljedica pandemije, odnosno krize čipova i dijelova. Osim toga, inflacija je u posljednje tri godine povisila cijenu novih vozila u katalogu za oko sedam posto.

DAT također ističe da se poskupljenje ne odnosi samo na novije polovne automobile, već i na starije: “Kada je ponuda mala, a potražnja velika, u obzir dolaze i starija vozila.”

Prodavači više nisu ni kažnjeni za veliku kilometražu – kupci jednostavno progutaju sve i izvade novčanike čim ugrabe priliku, čak i neke od onih na koje su donedavno okretali glavu.

Cijene su se, čini se, za sada barem stabilizirale, ocjenjuje DAT, ali naglašava da nije jasno kako će se to kretati u budućnosti, piše Fenix-magazin.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,