Subota, 23. Februar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Epidemija uzima sve više maha: Otkrivena bakterija koja napada i “jede” živo meso

Doktori u Australiji pozvali su na hitnu akciju i detaljno istraživanje kako bi se otkrilo zašto je zaraza bakterijom koja napada i “jede” živo meso prerasla u pravu epidemiju u državi Victoria.

Kako piše BBC, broj pojedinačnih slučajeva zaraze Buruli čirom, kožnom infekcijom najčešćoj u Africi, u posljednje su se četiri godine povećale za 400 posto. Također, infekcije postaju sve teže i brzo se šire, a doktori ne znaju kako spriječiti zarazu.

Prošle godine prijavljeno je 275 novih slučajeva infekcije što je povećanje od 51 posto u odnosu na godinu ranije.

Infektolog, doktor Daniel O'Brien kaže kako su slučajevi Buruli čira u posljednje vrijeme u toj regiji postali znatno češći i teži.

Nejasno je zašto se čir, karakterističan za tropska područja, pojavio i u Victoriji, odnosno području umjerene klime.

U tekstu objavljenom u Medicinskom časopisu Australije, doktori su pozvali vladu da hitno odobri sredstva za istraživanje ove pojave.

– Niko ne razumije šta se događa i šta pokreće ovu epidemiju. Mi možemo ponuditi indicije, ali ne i djelotvoran savjet – kaže doktor O'Brien.

Kaže i kako neke teorije uključuju faktore poput oborina, vrste tla i divljih životinja. Prošle godine, vlasti su pronašle tragove te bakterije u izmetu oposuma.

– Problem je u tome što nemam mnogo vremena za razmišljanje i raspravu jer epidemija uzima sve više maha – kaže O'Brien.

Buruli čir je izuzetno teško liječiti, a pacijenti se oporavljaju između šesti i 12 mjeseci. Mnogi nakon toga trebaju rekonstruktivnu operaciju.

Vlasti Victorie kažu kako su već potrošili više od milion australskih dolara (oko 780.000 američkih dolara) na istraživanje bolesti i započeli edukativnu kampanju kako bi podigli svjesnost o bolesti.

Do prije nekoliko godina, vijesti o infekciji stizale su samo iz tropskih regija Queenslanda i rjeđe iz drugih krajeva.

Ova bolest najčešća je u ruralnim područjima zapadne i centralne Afrike, Nove Gvineje, Latinske Amerike i tropske Azije.

U zemljama u razvoju bolest se povezuje s močvarnim područjima i vodama stajaćicama. Međutim, slučajevi iz Australije uglavnom dolaze iz kopnenih krajeva. (faktor.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,