Četvrtak, 26. April 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Razgovor za posao: Za manu uvijek birajte ovu osobinu

Ako je dobro upakujete, poslodavac je može protumačiti baš kako treba, odnosno, kako njemu odgovara….

Jedno od najklizavijih pitanja na razgovoru za posao je “Koje su vaše najveće mane”, a poslodavci ga sve češće serviraju u različitim verzijama.

Jedna od najdomišljatijih je “Šta nikako ne volite kod sebe”.

Ako je dobro upakujete, poslodavac vašu tvrdoglavost može protumačiti kao upornost. Ali potrebno je objasniti i istaknuti primjere kada je ta vrlina uticala pozitivno na vaše odluke.

James Reed, direktor jedne britanske firme za savjetovanje pri zapošljavanju i autor knjige “101 pitanje na razgovoru za posao kojih se više nećete bojati”, kaže da nismo dužni odgovarati na takva pitanja.

Došli ste na intervju za posao, a ne na razgovor o privatnom životu”, pojašnjava Rid i napominje da je u situacijama kad vam postave ovakvo pitanje najbolje ostati hladan i sebi zalijepiti neku najčešću ljudsku manu koja neće imati nikakav uticaj na posao. Poprilično dobar odgovor je tvrdoglavost, koja često može proći i kao vrlina. Odmah možete nabrojati i nekoliko “pravih” vrlina – navedite primjer iz prethodnog radnog iskustva kad je ta vrlina uticala pozitivno na neke poslovne odluke.

Reed pojašnjava da većina poslodavaca postavlja ovakva pitanja jer želi iskušati granice potencijalnih zaposlenih ili otkriti najskrivenije mane. Zanimljiv savjet podijelio je i Larry Bodin, urednik stranice lawyers.com. On predlaže da oni hrabriji na pitanja odgovore protivpitanjem, kao što je “To je zanimljivo pitanje. Zašto ste me to pitali?” ili “Vrlo ću vam rado odgovoriti na to pitanje, ali možete li mi reći kako je to povezano s poslom?”.

Nemojte reći “Često se uspaničim ako nešto ne napravim onako kako sam planirao” nego malo izokrenite konstrukciju rečenice pa recite: “Često se borim s perfekcionizmom i u posljednje vrijeme učim smireno odraditi posao”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,