Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Amel Tuka nije uspio izboriti plasman u finale Olimpijskih igara (VIDEO)

Preuzmite sliku

Popularno

Najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka nije se plasirao u finale utrke na 800 metara na Olimpijskim igrama u Brazilu.

Bh. rekorder je u nedjelju rano ujutro, u 03.17 sati, trčao drugu polufinalu utrku na 800 m u kojoj su još nastupili  Andreas Bube (Danska), Reinhardt van Rensburg (JAR), Alfred Kipketer (Kenija), Boris Berian (SAD), Brandon McBride (Kanada), Mohammed Aman (Etiopija) i Yassine Hathat (Alžir).


Tuka je utrku završio na četvrtom mjestu sa vremenom 1:45,24. što nije bilo dovoljno za plasman u finale Olimpijskih igara u Brazilu i borbu za jednu od medalja.

Plasman u finale ostvarili su Alfred Kipketer iz Kenije sa prve pozicije i vremenom 1:44.39 dok je drugi bio Amerikanac Boris Berian sa vremenom 1:44.56.

Ispred Tuke plasirao se još i Yassine Hathat iz Alžira koji je istrčao utrku s vremenom 1:44.81.

Iz treće grupe atletičara plasman u finale izborili su David Rudishaiz Kenije kao prvoplasirani sa vremenom 1:43.88 i Clayton Murphy iz Amerike kao drugoplasirani sa vremenom 1:44.30.

Da je kojim slučajem naš Amel Tuka nastupio u prvoj polufinalnoj utrci i zauzeo četvrtu poziciju ostvario bi plasman u finale jer su atletičari iz te grupe imali najbrže vrijeme.

Tu sreću su imali četvrtoplasirani iz prve grupe Ferguson Cheruiyot Rotich iz Kenije sa vremenom 1:44.65 i Marcin Lewandowski iz Poljske kao trećeplasirani koji je bio stotinku sporiji od Fergusona.

Sa prve dvije pozicije plasman u finale u prvoj polufinalnoj izborili su Pierre-Ambroise Bosse i Taoufik Makhloufi iz Alžira sa vremenom 1:43.85.

Podsjetimo, dvadesetpetogodišnji atletičar iz Kaknja, u kvalifikacijama, u kojima su učestvovala 64 takmičara, postavio je četvrto vrijeme.

Bolji od Tuke bili su samo svjetski rekorder Kenijac David Rudisha (1:45.09), zatim pobjednik grupe u kojoj je trčao naš atletičar – Ayanleh Souleiman iz Džibutija (1:45.48) te Južnoafrikanac Reinhardt van Rensburg (1:45.67).

U polufinalne utrke na 800 m plasirala su se ukupno 24 atletičara koja su nastupila rano jutros u tri grupe, a nastup u finalu su izborila po dva prvoplasirana takmičara iz grupa te još dva sa najboljim rezultatima.

Finale utrke na 800 m na rasporedu je u utorak 16. avgusta. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje