Subota, 26. Maj 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

FIFA-in i UEFA-in partner osudio zviždanje himni BiH i fašističko skandiranje u Širokom Brijegu

Nakon jučerašnje uzvratne utakmice finala Kupa BiH, koja se igrala na stadionu Pecara u Širokom Brijegu između NK Široki Brijeg i FK Sarajeva, zbog nekorektnog navijačkog ponašanja, zviždanja tokom intoniranja bosanskohercegovačke himne, te fašističkog navijanja “Za dom spremni”, oglasila se Internacionalna mreža za antidiskriminaciju i inkluziju u fudbalu, Fare Network.

U saopćenju je navedeno kako se svako malo može posvjedočiti erupcijama diskriminacije u bitnim fudbalskim utakmicama u Bosni i Hercegovini, koje neminovno truju javni diskurs.

“Kao nacija, Bosna i Hercegovina radi sporo, ali sigurno na zacjeljivanju rana, stoga, ovakvi primjeri pokazivanja mržnje prema bilo kojoj etničkoj skupini, nemaju mjesto u fudbalu i kategorički nemaju mjesto u društvu. Nadamo se da će Fudbalski/Nogometni savez BiH otvoriti istragu i da će odgovorni klubovi preuzeti odgovornost za obrazovanje njihovih navijača. Ovo je samo još jedan od podsjetnika o potrebi za promjenama”, izjavio je izvršni direktor Fare Networka Piara Powar, javlja Anadolu Agency (AA).

Organizacija Fare Network je institucionalni partner FIFA-e i UEFA-e na polju suzbijanja diskriminacije i promocije inkluzije u fudbalu.

Podsjetimo, sinoć je više stotina navijača Širokog Brijega zviždalo tokom intoniranja himne Bosne i Hercegovine na stadionu ”Pecara” uoči revanš utakmice finala Kupa BiH između fudbalera Širokog Brijega i Sarajeva. Najvatreniji simpatizeri domaćih himnu su popratili i skandiranjem ”Mi, Hrvati”.

Široki Brijeg je nakon izvođenja jedanaesteraca pobijedio Sarajevo i osvojio Kup BiH.
Divljanje navijača u Širokom – Za dom spremni… by clipsbh

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,