Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zakucavanjem Muse BiH upisala prvu pobjedu u kvalifikacijama za Eurobasket

Preuzmite sliku

Muška košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras u Sarajevu savladala je rezultatom 74:71 (25:16, 15:19, 10:15, 24:21) selekciju Švedske u drugom kolu kvalifikacija za Eurobasket koje će sljedeće godine biti održano u četiri države.

Izabranici selektora Damira Mulaomerovića namučili su se da ostvare prvi trijumf, s obzirom da su naišli na jak otpor švedskih košarkaša.

Bh. košarkaški Zmajevi dobro su otvorili utakmicu i već nakon prve četvrtine imali prednost od devet koševa razlike, rezultat je glasio 25:16 za naš tim.

U drugoj četvrtini dolazi do velikog pada u igri naše reprezentacije što odlično koristi reprezentacija Švedske koja u pozorišnoj atmosferi dvorane “Mirza Delibašić” popunjenoj do posljednjeg mjesta uspijeva drugu četvrtinu riješiti u svoju korist rezultatom 15:19.

Nakon odlaska na odmor kod rezultata 40:35 košarkaši Švedske i u nastavku meča koriste pad u igri i lošu odbranu domaće selekcije i uz stručne savjete sa klupe Vedrana Bosnića nekadašnjeg igrača Sloboda Dite uspijevanju u potpunosti poravnati rezultat i tako osigurati neizvjesnu i dramatičnu završnicu meča.

U posljednju četvrtinu se otišlo kod izjednačenog rezultata, na semaforu je pisalo 50:50.

Iako je bh. tim u ovom meču bio jači na parketu za NBA košarkaša Mirzu Teletovića večeras definitivno nije bilo njegovo veče. Teletović je ubacio 11 poena, uz izuzetno loš procenat šuta.

Ipak u posljednjih deset minuta košarkaši Bosne i Hercegovine zaigrali su nešto malo bolje i organizovanije te uspjeli do kraja ostvariti pobjedu rezultatom rezultatom 74:71.

Iako ima samo 17. godina velika mlada uzdanica našeg tima Džanan Musa u posljednjih sekundama utakmice zakucavanjem donio je pobjedu našem timu i ujedno bio najbolji pojedinac na parketu uz Jusufa Nurkića.

Najefikasniji u bh. timu bio je Jusuf Nurkić sa učinkom od 19 peona i 15 skokova dok je Musa ubacio 17 poena i upisao 9 skokova.

Hakanson je na drugoj strani ubacio 15 poena.

Najbitnija je pobjeda. Bili smo pod velikim pritiskom, ali dali smo maksimum u sjajnoj atmosferi. Švedska se pokazala kao jako nezgoda ekipa, morali smo se dobro potruditi za pobjedu. Ne treba zamjeriti igračima jer su bili pod velikim pritiskom” – kazao je selektor Mulaomerović odmah nakon utakmice.

Košarkaška reprezentacija je u prvom kolu grupe C izgubila od Rusije rezultatom 83:54. Uzvratni susret BiH – Rusija predviđen je 10. septembar, Švedska – BiH 14. septembra, Rusija – Švedska će igrati 17. septembra. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,