Ponedjeljak, 18. prosinac 2017.
Preuzmite sliku

Biskvit za ukusan doručak ili lagani desert koji se može danima služiti

Nagradite se sočnim kolačem od jabuka i jogurta koji će poslužiti kao zdrav i ukusan doručak ili lagani desert.

Najveća je prednost ovog kolača što ga na sobnoj temperaturi možete držati čak četiri dana. Napravite ga na početku radne sedmice i budite bezbrižni do vikenda, piše gastro.24sata.hr.

Sastojci:

350 ml grčkog jogurta

200 g šećera

150 ml maslinovog ulja

50 ml soka od limuna

3 velika jaja

1 kašičica ekstrakta vanilije

600 g jabuka

300 g višenamjenskog brašna

3 kašičice praška za pecivo

1/2 kašičice sode

2 kašičice mljevenog cimeta

80 g smeđeg šećera

2 kašike maslaca

Prstohvat soli

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 170 stepeni. Premažite posudu za pečenje maslinovim uljem. Jogurt, šećer, maslinovo ulje, limunov sok, jaja i ekstrakt vanilije pomiješajte u velikoj zdjeli. Ogulite jabuke i narežite ih na kockice. Dodajte ih u smjesu s jogurtom. Zatim ubacite brašno, prašak za pecivo, sodu, sol i ½ kašičice cimeta i miješajte dok ne razbijete sve grudice brašna. Ostatak cimeta pomiješajte sa smeđim šećerom i dvije kašike maslaca i stavite sa strane. Polovicu tijesta prebacite u posudu za pečenje, a preko toga rasporedite smjesu šećera i maslaca. Prelijte ostatkom smjese .  Pecite otprilike 50 minuta prekriveno aluminijskom folijom.  Nekoliko minuta prije kraja foliju skinite kako bi kolač poprimio zlatnosmeđu boju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,