Petak, 19. Oktobar 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Medicinske sestre u Koreji tjerali da plešu za dužnosnike: Morale smo leći na pod i širiti noge (VIDEO)

Bolnica u Južnoj Koreji tjerala je svoje medicinske sestre da oskudno obučene izazovno plešu za direktora bolnice i dužnosnike firme.

Korejsko udruženje medicinskih sestara u ponedjeljak je oštro napalo odgovorne i zatražilo istragu u privatnoj bolnici Svetog srca u Chuncheonu nakon što se jedna sestra požalila da su ih u avgustu tjerali plesati na otvaranju lokalne sportske priredbe. Javnost je pobijesnila nakon što su se na društvenim mrežama pojavile snimke izazovnog plesa.

“Prislili su nas plesati pred visokim dužnosnicima bolnice koji su jeli za stolom. Na to prisiljavaju u pravilu nove sestre koje se ne usude to odbiti da ne bi izgubile posao”, napisala je sestra. Dodaje i kako su morale “raditi seksualno sugestivne izraze lica”. Vježbe su trajale mjesec dana, nakon radnog vremena, a “menadžeri bolnice su nam govorili kako moramo izvoditi seksualno provokativne kretnje”, prenosi net.hr.

Od sestara se doznaje kako ih se zloupotrebljava i tokom cijele godine, prije svega na internim priredbama koje su, tvrde dužnosnici bolnice, zamišljene da utješe pacijente.

“Morale smo leći na pod i širiti noge pred pacijentima i skrbnicima. Neke sestre su se osjećale toliko poniženo da su se i rasplakale, no dužnosnici su to uvijek otpisali i rekli da rade dramu od nečega što svi rade”, pišu sestre.

“Ovo je težak napad na poziv medicinskih sestara i njihovo sampopoštovanje”, poručuju iz udruženja sestara.

Zaklada Il-sung, koja upravlja i trima sveučilištima te još šest bolnica širom zemlje kaže kako niko nije prisiljavao sestre ni na što. Ističu kako su pokrenuli internu istragu koja je pokazala da je sve rezultat “kompetitivnog okruženja u kojem su sestre pokušale prirediti dobru predstavu” dodajući kako će uvesti neke mjere kako bi to spriječile u budućnosti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje