Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kako kalorije u tjestenini i riži smanjiti za pola tokom kuhanja?

Preuzmite sliku

Naučnici sa Šri Lanke pronašli su način kako kalorije u riži smanjiti za pola, a evo što morate napraviti kako bi i vama to uspjelo:

1. Na svakih 65 grama nekuhane riže, u kipuću vodu dodajte kašiku zdravog ulja poput kokosovog ili maslinovog (na 65 grama riže koristite 0,3 litre vode).

2. Kuhajte rižu kao i obično, a zatim je ostavite da se preko noći ohladi u frižideru. Tokom hlađenja kalorije u riži će se smanjiti, a evo i zašto je tako: proces hlađenja, skupa sa zdravim uljima koje ste dodali vodi, povećava količinu otpornog škroba u riži, neprobavljivog ugljikohidrata koje tanko crijevo ne može preraditi te se pretvara u glukozu. Otporni škrob ne apsorbira se u tankom crijevu pa neprobavljen dospijeva u debelo crijevo te može pomoći pri mršavljenju.

Ponovnim zagrijavanjem, kalorije u riži neće se povećati. Naučnici vjeruju da se ova metoda može koristiti i kod drugih namirnica bogatih škrobom kao što su tjestenina, grahorice, žitarice poput zobene kaše i lukovica poput krompira. Naime, slična studija pokazala je da kuhanje, hlađenje i ponovno zagrijavanje ovih namirnica znatno povećava količinu otpornog škroba, navodi Zadovoljna.hr.

Otporni škrob nije dobar samo kada želimo pojesti manje kalorija. On poboljšava i osjetljivost na inzulin, potiče rad crijeva i probave, duže nas drži sitima te pomaže u bržem sagorijevanju masnog tkiva. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,