Ponedjeljak, 25. Mart 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Navijačice progovorile o zlostavljanju koje proživljavaju: “Nadam se da će te silovati”

Navijačice koje se mogu vidjeti na gotovo svim utakmicama u Americi, anonimno su odlučile progovoriti o seksizmu s kojim se susreću u svom poslu.

U razgovoru za New York Times ispričale su da ih konstantno maltretiraju, napadaju i seksualno zlostavljaju pijani navijači na utakmicama i drugim događanjima.

Jedna od onih koje su imale hrabrosti progovoriti javno je bivša navijačica Labriah Lee Holt. Rekla je da nikad i nigdje nije doživjela ono što je doživljavala u kostimu navijačice.

“Kad nosite push-up grudnjak i kratku suknju, svi misle da sami izazivate. Nikad nisam doživjela nešto neugodno od strane ljudi s kojima smo radile, ali s ljudima koji se naliju pivom jesam”, rekla je.

Druga navijačica, koja je željela ostati anonimna, potvrdila je njenu priču i dodala da su im dali savjete kako se nositi s navijačima, a među njima je da nikad ne smiju biti bezobrazne te uvijek moraju ostati uljudne.

“Nadam se da će te silovati”, to su nam vikali. Čak i naši navijači kad bi se napili vikli su takve stvari, a vi ne vjerujete svojim ušima. To je dio posla i svi očekuju da to prihvatite. Nikad nemojte biti bezobrazne. Nikad. Uvijek budite uljudne. Jer da nema navijača, ne bi ni vas bilo, tako trebamo razmišljati. Sad mi je jasno da nas nisu trebali učiti da se tako ponašamo u takvim situacijama. Trebali su nam reći da moramo dići ruku i pozvati osiguranje kad nas neko maltretira. To bih poručila 20-godišnjoj sebi da mogu”, rekla je, prenosi Index.hr.

Vodstva klubova navodno znaju kroz šta navijačice prolaze, ali ne reaguju. S druge strane, od navijačica se očekuje da animiraju navijače tokom utakmica, različitih priredbi, zabava, a čak i kod njih kući. Svaki prigovor navijačica bi se ignorirao.

“NFL i svi klubovi podržavaju prakse poštenog zapošljavanja. Zaposlenici i saradnici NFL-a imaju pravo na ugodnu i pozitivnu radnu atmosferu u kojoj nema nikakvih oblika zlostavljanja”, stoji u odgovoru koji je NFL poslao New York Timesu.

Priča New York Timesa objavljena je nekoliko dana nakon što je navijačica Bailey Davis dobila otkaz jer je na Instagramu objavila fotografiju u bikiniju. Yahoo javlja da su žene u uslužnim djelatnostima, stjuardese i manekenke često prisiljene trpjeti seksualno zlostavljanje na radnom mjestu.

“Seksualno zlostavljanje ne smije biti cijena koju plaćate da imate posao. Potpuno je neprihvatljivo neželjeno dodirivanje svakog zaposlenika, posebice onih koji moraju kontaktirati s klijentom”, rekla je Delia Coleman iz udruženja za jednaka prava zaposlenika. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: