Srijeda, 19. Decembar 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Vučić: Volio bih da se u BiH manje koristi rječnik optužbi, a malo više rječnik zajedništva

Volio bih da se u BiH manje koristio rječnik optužbi na račun drugih naroda, a malo više rječnik zajedništva, rekao je večeras predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i ponovio da Srbija nema nikakve pretenzije prema BiH, već samo želi da se poštuje Dejtonski sporazum.

“Ništa više, ali ni manje od toga”, poručio je Vučić, odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše izjavu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da “Hrvatska i srpska strana pozivaju na sukobe”.

Vučić je rekao da uvijek reaguje na način da ne želi bilo kakvo suprotstavljanje ili sukobe.

Tako, dodao je, nije reagovao ni na poslednje izjave Hašima Tačija, kao ni Edija Rame, ali i naznačio da nije vidio tu izjavu Izetbegovića, te da ne želi da komentariše nešto u šta nije sasvim upućen.

Kako je istakao, mnogo bi više volio kada bi se u BiH manje koristio rječnik optužbi na račun drugih naroda, a malo više zajedništva.

Dodao je da Srbija nema nikakvih pretenzija prema BiH i želi poštovanje Dejtonskog sporazuma i integritet Republike Srpske unutar BiH.

On je naveo da Srbija želi dobre odnose između tri narioda u BiH te da ne smatra da će izjave koje govore nešto o drugima donijeti ikome bilo kakav boljitak.

On je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova RF Sergejom Lavrovim još jednom zahvalio na podršci koju ta zemlja pruža Srbiji, da je Srbija ne jednom u istoriji bila u teškoj situaciji, ali i da je siguran da će ozbiljnom, odlučnom, ali i politikom čvrstine i posvećenosti napretku uspjeti da održi kurs…

“Taj kurs je interes naše zemlje, interes Srbije, a on nikada nije bio u suprotnosti sa interesima Rusije”, zaključio je Vučić. (Tanjug)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,