Ponedjeljak, 18. Juni 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Stečajni upravitelji u strahu od zatvora

Otkako je Ustavni sud FBiH u januaru ove službeno objavio odluku kojom su dva člana Zakona o stečaju proglašena neustavnim, stečajnim upraviteljima su ruke svezane i ne mogu ništa raditi.

Plaše se da će biti pozvani na kaznenu odgovornost ako povuku bilo kakav potez i da će biti proglašeni krivim zbog nepoštivanja odluke Ustavnog suda, čak ne smiju potpisati ni račune za potrošenu električnu energiju niti isplatu plaća portirima i čuvarima imovine poduzeća, izvještava Dnevni list.

Ustavni sud da je federalnim vlastima rok da sporne članove Zakona uskladi sa ustavnim odredbma, a Vlada FBiH na ovo je reagirala tako što je od Parlamenta zatražila da od Ustavnog suda zatraži da preipita svoju odluku s objašnjanjem da su se „pojavile nove činjenice“.

Sve u svemu, stvoren je krug u kojeg se ne može ući „ni na rukama ni na nogama“ pa su agonija i neizvjesnost tvrtki u stečaju dobili novu dimenziju s opasnim posljedicama. Zašto Vlada pod hitno nije i ne mijenja Zakon o stečaju, javnosti se ne saopćava.

S druge strane, neki pravni eksperti, ali i sudije kažu da dva suspendirana člana Zakona o stečaju ne predstavljaju prepreku za provođenje propisa „jer ih ima još 237 koji se mogu komotno primjenjivati“.

Ustavni sud FBiH suspedirao je član 33. Zakona o stečaju u kojem se kaže da se radnicima tvrtki u stečaju isplati osam minimalnih plaća što je ocijenjeno kao neustavno i nezakonito oduzimanje prava radnicima na zarađeni novac. Neustavnim je proglašen i član 40. koji prednost u namirenju daje troškovima stečajnog postupka i dugovima iz stečajne mase prije nego povjeriocima i radnicima.

Stečajni upravitelji nisu raspoloženi da imenom i prezimenom javno pričaju o cijelom ovom slučaju i samo poručuju da su u gadnoj situaciji i zakočeni u radu pa iz straha da će pogriješiti ne smiju poduzimati konkretne mjere, čak im ne pomaže niti to što kazneni zakon kaže da „činjenje iz nužde nije kazneno djelo“.

U Udruženju stečajnih upravitelja FBiH nisu sigurni da je na mjestu potez Vlade koja preko Parlamenta traži da Ustavni sud preispita svoju odluku niti očekuju da će odluka biti promijenjena. Nije im jasno ni koje su to nove činjenice „koje nisu bile poznate Ustavnom sudu kada je donosio odluku“.

Po njihovom mišljenju, najbolje bi bilo da Parlament izmijeni Zakon o stečaju uvažavajući ono što se kaže u presudi Ustavnog suda i to uopće nije komplicirano niti treba mnogo vremena, a stečajni postupci bi ponovo krenuli pa radnici ne bi ispaštali jer bi bili u prvom planu za isplatu zarađenih plaća čime bi bila ispravljena nepravda iz postojećeg Zakona.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,