Subota, 26. Maj 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Na narednoj sjednici Vlade FBiH o uvođenju plavog dizela

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić najavio je da će na narednoj sjednici Vlade FBiH biti predstavljene sve mogućnosti uvođenja plavog dizela, odnosno procjene koliko će za to morati biti izdvojeno budžetskih sredstava.

Kako je kazao Dedić na osnovu prošlogodišnjih podataka preliminarne procjene su da će Federalna vlada subvencionirati oko pet miliona litara goriva, koliko poljoprivrednici utroše u okviru svoje djelatnosti.

– S obzirom na to da će biti povećane akcize, bit će povećan i prihod od PDV-a, što će biti iskorišteno kao glavni izvor finansiranja plavog dizela – istakao je Dedić.

Plavi dizel, kako je potvrdio, neće biti osiguran za proljetnu sjetvu, koja je već počela nadajući se da će ova olakšica do kraja godine biti usvojena.

Članovima Vlade je prezentirana informacija o dodjeli poticaja poljoprivrednicima u toku prošle godine, u kojoj je navedeno, da je Vlada FBiH isplatila 67,9 miliona KM na ime poticaja, dok su 18,5 miliona KM izdvojili kantoni.

Ministar Dedić je istakao da je 86,4 miliona KM ukupan iznos isplaćenih poticaja u prošloj godini na teritoriji FBiH. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje