Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Snaga žene: Od radno-okupacione terapije do kvalitetnih domaćih čajeva (FOTO)

Preuzmite sliku

Udruženje „Snaga žene“ iz Tuzle osnovalo je socijalnu zadrugu „Zelena mreža“ koja radi na principima socijalnog poduzetništva i fer ekonomije, s ciljem poboljšanja i napredovanja malih proizvođača/korisnika Udruženja “Snaga žene”, koji su kroz radno-okupacioni tretman postali uzgajivači ljekovitog bilja, voćnih i povrtlarskih kultura.

U okviru svojih aktivnosti, Zadruga je razvila liniju vlastitih proizvoda pod nazivom “Herbasense products”za čiju se proizvodnju koriste isključivo sirovine otkupljene od članova Zadruge, odnosno korisnica programa ekonomskog osnaživanja “Snaga žene”. Asortiman proizvoda “Herbasense” se sastoji od šest vrsta čajeva, a to su: čaj od cvijeta lavande, od cvijeta nevena, od lista aronije, 3 trave za opuštanje – mješavina lavande, kamilice i matičnjaka, 3 trave za srce – mješavina gloga, kunice, kantariona i šipka te 4 trave za lakše disanje- mješavina mente, majčine dušice, zove i lipe.

„Ovom prilikom, želimo zahvaliti kompaniji Bingo na iskazanoj podršci i datoj mogućnosti da danas prezentiramo naše proizvode kupcima i posjetiocima Bingo City Centra. Kompanija Bingo je jedna od rijetkih koja je prepoznala značaj socijalnog djelovanja u društvu, kao i rehabilitativne efekte koji mogu djelovati na oporavak zajednice te uključenje cijelokupnog društva u BiH u procese oporavka. Želja nam je da i šira javnost prepozna kvalitet, kao i značaj izlaska ovih proizvoda na tržište za naše korisnike. To za nas i za njih ne predstavlja samo ostvarivanje materijalne dobiti, nego motiv za nastavak i širenje proizvodnje što će doprinijeti jačanju njihovih ličnih kapaciteta, trajnjijem oporavku, duhovnom i ekonomskom blagostanju.“ , kazala je Branka Štauber, predsjednica Udrženja „Snaga žene“ iz Tuzle.

Jasmina Avdić, korisnica usluga Udruženja i proizvođač pri Zadruzi iskazala je zahvalnost na spremnosti kompanije Bingo da u svoj asortiman uvrsti čajeve koje je Zadruga proizvela: “Ovo su 100% prirodni čajevi od bilja zasađenog u sredini koja nije zagađena, tačnije kod Srebrenice, pa su čajevi zaista učinkoviti i očekujemo da će naći svoje mjesto u domovima konzumenata. Sigurni smo da će svi koji probaju čajeve prepoznati kvalitet. Nama korisnicama ovo mnogo znači jer se sav naš trud isplatio a i očekujemo određenu zaradu. Osjećamo se korisnima jer i same zarađujemo. Zahvaljujemo gđi Branki Štauber i Udruženju “Snaga žene” što su nam omogućile sve ovo.”

Iz kompanije Bingo ističu da je ovo važan oblik podrške ženama, ali i da ovi mali poduzetnici mogu da ponude kvalitetan domaći proizvod koji će sigurno naći put do svojih konzumenata.

Čajevi su od danas dostupni u odabranim Bingo trgovinama, a promocija je bila u Bingo City Center-u, gdje su posjetitelji centra imali priliku da degustiraju čajeve, a članice zadruge su za prve kupce svojih proizvoda pripremile i prigodne poklone.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje