Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rezultati nadzora: Većina kontrolisanog posuđa na bh. tržištu neusklađena sa pravilima

Preuzmite sliku

U periodu septembar – decembar 2017. godine, Agencija za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine i tržišne inspekcije Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine su zajednički realizovale proaktivni nadzor posuđa za kuhanje pod pritiskom.

Osnovni cilј nadzora je bio utvrditi da li posuđe za kuhanje pod pritiskom, koje se nalazi na tržištu Bosne i Hercegovine, ispunjava zahtjeve propisane u Naredbi o opremi pod pritiskom („Službeni glasnik BiH“, broj 52/11) i standardu BAS EN 12778:2007+A1/AC:2007,  odnosno da li je sigurno za upotrebu.

Tokom provođenja proaktivnog nadzora posuđa za kuhanje pod pritiskom izvršeno je 9 inspekcijskih kontrola koje su se zasnivale na administrativnoj provjeri uputstva za upotrebu i oznaka na proizvodu, vizuelnoj kontroli proizvoda, te laboratorijskom ispitivanju uzoraka. Ukupno je kontrolisano 7 modela posuđa za kuhanje pod pritiskom, od kojih su kod 5 utvrđene neusklađenosti. Neusklađenosti koje su utvrđene tokom ovog proaktivnog nadzora su nedostaci u pogledu označavanja i uputstva za upotrebu.  Poslovni subjekti su po nalogu inspekcijskih organa povukli sa tržišta i uništili 2 modela posuđa za kuhanje pod pritiskom u količini od 23 komada. Takođe, poslovni subjekti su dobrovolјno ili po nalogu inspekcijskih organa izvršili usklađivanje 3 modela proizvoda u količini od 163 komada.

Na osnovu rezultata nadzora može se zaklјučiti da je, sa aspekta sigurnosti, usklađenost posuđa za kuhanje pod pritiskom na tržištu Bosne i Hercegovine sa zahtjevima Naredbe o opremi pod pritiskom zadovolјavajuća. Ipak, skrećemo pažnju uvoznicima da su dužni osigurati sve neophodne informacije za potrošače, a prije svega kompletno uputstvo za upotrebu koje mora biti na jezicima koji su u službenoj upotrebi u Bosni i Hercegovini, te odgovarajuće oznake propisane Naredbom o opremi pod pritiskom  i standardom BAS EN 12778:2007+A1/AC:2007. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,