Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ovo je 13 najperspektivnijih startup kompanija u BiH

Preuzmite sliku

Časopis „Techflier“ iz Burlingamea, California, koji prati najbolju i najpametniju tehnologiju i startupe iz cijelog svijeta, posvetio je pažnju Bosni i Hercegovini i sačinio je spisak od 13 startupa koje treba imati u vidu u 2017. godini.

Prva na listi je IT startup sa sjedištem u Mostaru VRET. VRET je skraćenica za Virtual Reality Therapy (virtualna, realna terapija), a to je softversko rješenje koje pomaže ljudima da prevaziću svoje strahove i liječe duševne bolesti kroz korištenje virtualne stvarnosti.

Drugi je Visočanin Haris Aščalić sa svojim projektom „Cadence-digitalna asistentica“. Cadence je virtual reality personalna asistentica koja ima mogućnost biti dostupna u svim sferama života. Osim što razgovara i pomaže svom korisniku, ona je u stanju uraditi i vrlo kompleksne softverskei hardverske operacije, a osnovica je umjetna inteligencijia.

Slijedi „Zdraviji.ba“, besplatni online servis stvoren sa ciljem unapređenja kvalitete zdravlja. Koristeći osnovne kriterije, korisniku se pruža mogućnost pretraživanja velike baze zdravstvenih ustanova i ponuđača. Tako korisnik jednostavno može sebi pronaći najboljeg doktora, ordinaciju ili kliniku, laboratoriju, apoteku, prodavnicu medicinske opreme i pomagala.

Portal „Giikly“ svojim rješenjima omogućava djeci da steknu nova znanja i vještine kroz kreativne vježbe i rješavanje problema. „Kroz zabavu, do znanja“, slogan je Giiklya koji pomijera granice između igre i učenja.

MondoDrive“, pruža jedinstvene rent a car usluge. Priču o renta a caru „MondoDrive“ podigao je na viši nivo kroz evoluciju cjelokupnog rent a car sistema. Pomoću MondoDrive-a krajnji korisnici rentaju automobile direktno od vlasnika vozila i na taj način prolaze značajno jeftinije u odnosu na iznajmljivanje automobila u rent a car agencijama.

Portal „Kliker.ba“ svojim korisnicima omogućava pregled aktualne ponude u bankarstvu, osiguranju i telekomunikacijama. To je samostalan, aktuelan, neutralan i nezavisan servis koji služi interesima korisnika, a koji putem interneta spaja ponuđače usluga i posjetioce portala. Tako je posjetiocima omogućeno da donesu najbolju odluku kod kupovine proizvoda i usluga banaka, osiguranja i telekomunikacija. Korisnici takođe mogu ocijeniti jedni druge, dati povratnu informaciju, kao i pronaći članke vezane za ove teme

Amplius „Rubico“ je „pametni“ privjesak za ključeve koji osigurava da korisnicima mobilnih telefona nikada ne ostanu bez pune baterije ili bez memorije u telefonu. Ova firma sa sjedištem u Mostaru, ima svoje korijene u SPARK Business parku.

Poljoprivredna industrija u BiH zrela je za raskid s prošlošću, pogotovo jer ona predstavlja 7,9 posto bruto nacionalnog dohotka zemlje, u poređenju s 1,6 posto u EU. „Zoblak“ se fokusira na razvoj IT rješenja za upotrebu u različitim granama poljoprivredne industrije, od automatiziranih rješenja za nadzor farmi, do platforme za upravljanje sistemom grijanja prilagođenim aplikacijama.

“Parttimerz” je inovativna “kickass” freelancing platforma koja nudi klijentima najbolju freelancing uslugu. Pored fokusa na regrutaciji Premium Grade freelancera sa prostora Balkana i Istocne Evrope, Parttimerz platforma pomoću svojih algoritama se razlikuje od svih freelancing platformi koje se trenutno mogu naći na tržištu time sto nagradjuje dodatnom zaradom freelancere koji su pokazali izvanredne rezultate svojim radom ali i garantuje klijentima najbolji kvalitet freelancing usluge. Jedna jako značajna karakteristika Parttimerz platforme, za razliku od ostalih freelancing platformi, jeste mogućnost freelancera da zadrži svu stečenu zaradu jer nema dodatne naknade za korištenje platforme.

eKupi“ je prema Techflieru vodeća eb stranica za etrgovinu u regiji Balkana, a nudi bezbroj proizvoda, od elektronike do kozmetike i osobnog pribora.

Bookvar“ je online edukativna platforma otvorena za sve koja nudi razne kurseve na bosanskom jeziku, od kojih su mnogi besplatni. Platforma takođe omogućava predmetnim stručnjacima da stvaraju, reklamiraju i prodaju kurseve.

Printheos“ je cloud-based online izlog graditelj i poslovna aplikacija za upravljanje kompanijama koje se bave štampom. Tradicionalnim press i štampa firmama daje inovativna rješenja kao što je web-to-print rješenje za digitalizaciju njihovog poslovanja.

Koola“ je pameta CRM platforma koja povezuje prodavače automobila sa kupcima putem integriranog hardware/software rješenja. Rješenja omogućavaju prodavačima auta i servisnim centrima prikaz mogućih usluga u realnom vremenu, te slanje obavijesti korisnicima o ozbiljnim pitanjima i obaveznim servisma njihovih vozila.

(slobodna-bosna.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,