Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Trenira ptice grabljivice da mu jedu iz ruke i sa glave – od toga živi i prehranjuje porodicu

Preuzmite sliku

Popularno

Iako je sokolarstvo ili treniranje sokola postojalo kroz istoriju, Nibras Suleiman (27) iz Etiopije podigao ga je na novi nivo time što pticu grabljivicu hrani bez upotrebe rukavica.

Stojeći nasred dvorišta, ispruži ruku u kojoj na otvorenom i nezaštićenom dlanu drži komad mesa. Soko se spušta, grabi komad mesa i leti nazad na betonski krov. Nekoliko drugih sokolova se takođe spustilo i uzelo meso s njegovog otvorenog dlana.

Stručnjaci ističu da ove grabljivice poseduju oštre kandže, dobro građena krila i kljunove i mogu uzeti meso iz ruke.

Svjestan ovih opasnosti, Nibras komad mesa stavlja i na vrh glave. Soko polijeće i uzima meso, a da pritom ne povrijedi Nibrasa, prenosi N1.

 • ”Od ovog šoua zaradim dovoljno da mogu da prehranim porodicu. Sokolove sam počeo da treniram prije 15 godina“, rekao je Nibras.

  U blizini pijace mesa u Harareu, ljudi dolaze u većim grupama kako bi videli Nibrasa i njegove sokolove.

  Govoreći o svom prijateljstvu sa sokolovima, prisjetio se da mu je prije 15 godina soko uzeo hranu iz ruke. Odmah je pomislio da bi mogao da trenira ove veličanstvene ptice. Sada se ovim poslom bavi iz ljubavi, ali i kako bi zabavio druge ljude.

  Ne samo sa njegovog dlana, već Nibrasovi sokoli uzimaju komade mesa iz ruku posjetilaca pod njegovim vodstvom.

 • ”Ovo je moj poziv i nastaviću da ga radim. Bog mi je dao sposobnost i ja je koristim u dobre svrhe”, rekao je on uz osmijeh.

  Danijel Vorku, stručnjak u Zavodu za zaštitu života u divljini u Etiopiji, kazao je da je treniranje sokola bez upotrebe rukavica, kao i vještina da ptica uzme komad mesa bez nanošenja povreda osobi koja ga drži, nevjerovatna.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,