Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sisar sa jedinstvenom kičmom na svijetu: Može ugristi svaki dio svog tijela

Preuzmite sliku

Životinjica iz centralnoafričkih šuma, po svemu je slična svojim rođacima, osim po nevjerovatno fleksibilnoj kičmi.

Kada su ljudi iz Mangbetua iz Demokratske Republike Kongo predstavjali naučnicima sivu životinju veličine pacova, ispričali su i kako odrasla jedinka može da savija kičmu kako želi, a da se pri tom ne povrijedi. To je bilo davne 1910. godine. Od tada, naučnici pokušavaju da otkriju tajnu kičme herojske ili oklopne rovčice, prenosi nationalgeographic.rs.

 • Još jedno u nizu istraživanja uradila je 2019. godine Stefani Smit, stručnjak za sisare iz Prirodnjačkog istorijskog muzeja u Chicagu.

 • Ona je pomoću sofisticiranog rendgena otkrila da ova mala stvorenja imaju jedinstvenu kičmu, kao nijedna druga životinja na Zemlji.

  Pršljenovi herojske rovčice imaju hiljade malih ispupčenja koja im omogućavaju ekstremnu fleksibilnost.

  “Ovaj glodar može da ugrize svaki dio svog tijela”, kaže Smit. Osim fleksibilnosti, ovakvi pršljenovi omogućavaju im i ogromnu snagu, dodala je Smit, čije je istraživanje objavljeno u Juramaia sinensis.

 • Još uvijek nije otkriveno kako su ove rovčice razvile toliku snagu i fleksibilnost kičme.

  Jedna teorija kaže da su takvu kičmu razvili prilagođavajući se životu u centralnoafričkim šumama. Ovi glodari se hrane larvama insekata, a kako bi došli do njih moraju da “rasklone” i da se izbore sa palminim lišćem – za šta im je potrebna izuzetna fleksibilnost. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,