Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ronioci snimili divovsku ‘ribu sudnjeg dana’ – Legenda kaže da nagovještava zemljotres

Preuzmite sliku

Popularno

Ronioci koji su ronili blizu Tajvana, ostali su u najmanju ruku zapanjeni nakon što su naišli na divovsku ribu, poznatu kao riba pojas.

Za ovo stvorenje vjeruje se da je znak nadolazećih zemljotresa pa ju zovu još i ‘riba sudnjeg dana‘ – naravno, naučnici tvrde da za to nema dokaza. Ono što je zanimljivo je, da riba iz ovoga roda živi i u Jadranu!

Na očaravajućoj snimci, snimljenoj uz obalu Ruifanga, mogu se vidjeti ronioci kako kruže oko svjetlucave srebrne životinje dok pliva blizu površine mora.

U jednom trenutku, jedan od ronilaca dodiruje ribu.

Ronioci su procijenili da je ova “riba zemljotresa” kako su je nazvali, duga oko dva metra, što se, iako zvuči i izgleda veliko, ne može usporediti s njihovom maksimalnom dužinom koja iznosi oko 17 metara, što je najveća dužina među koštanim ribama. Iako ju je zanimljivo za vidjeti, njezino pojavljivanje u plićaku za nju baš i nije dobro, prenosi NY Post.

Sigurno je bila na samrti, pa je otplivala u pliće vode – objasnio je instruktor ronjenja Wang Cheng-Ru za Jam Press. Ova vrsta ribe je ustvari bila prva s kojom se susreo tokom svih godina ronjenja.

Životinja je također imala rane kao kratere po cijelom tijelu, za koje stručnjaci vjeruju da je djelo morskog psa takozvanog ‘kolačića‘, vrste malog morskog psa.

Susret s ‘ribom sudnjeg dana’, što se tiče praznovjerja oko predviđanja zemljotresa, po japanskoj mitologiji znači da se ove ribe izdižu na površinu i nasukavaju se zbog toga što predviđaju nadolazeći zemljotres. Takvi su se strahovi povećali dodatno tokom potresa i tsunamija u Fukushimi 2011. godine jer su se tokom dvije godine prije te katastrofe ove ribe počele izdizati na obalu.

Stručnjaci ipak tvrde da ta teorija nema naučnog uporišta.

– Ove ribe imaju tendenciju izroniti na površinu kada su u lošem fizičkom stanju. Tako su često već mrtve kada ih pronađemo – rekao je profesor ihtiologije na Sveučilištu Kagoshima, Hiroyuki Motomura.

– Nema naučnih dokaza o povezanosti, tako da mislim da se ljudi ne trebaju brinuti – izjavio je Motomura.

Slična vrsta živi i u Jadranu  

– U Jadranu živi vrsta iz ovog roda koju zovemo mač srebrnjak (Trachipterus trachipterus). Znači, ovo je jedna iz porodice mačeva (Trachipteridae), no nije, kako su je izvorno opisali Oarfish (Reegalecus) – za morski.hr kaže Pero Ugarković iz Instituta za oceanografiju u Splitu.

– Ovdje se naime radi o vrsti mača koja živi u Pacifiku (Trachipterus jacksonesis) – zaključuje Ugarković

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,