Ponedjeljak, 6. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Prizor koji će vam uljepšati dan: Fotografije umiljatog druženja iz BiH s razlogom postale viralne

Preuzmite sliku

“Baš su slatki i pokazuju da ljubav zaista nema granica”

“Ljubav ne poznaje granice fotografisano iz Visitor center Pecka u blizini izvora rijeke Sane!” navodi se na Facebook stranici Welcome to Bosnia and Herzegovina, koja je i objavila fotografije tokom jučerašnjeg dana kada su i uslikane. Nedugo nakon objave krenuli su i brojni komentari:

“Evo dokaza i različite životinje se bolje slažu od ljudi”, “Mladunčad imaju čista srca, ovo je dokaz”, “Baš su slatki i pokazuju da ljubav zaista nema granica”.

Fotografije imaju skoro 3.000 lajkova za manje od 24 sata, rekli bi smo sa razlogom.

  • Selo Pecka nalazi se u Sjeverozapadnom dijelu BiH i administrativno pripada opštini Mrkonjić Grad. U selu Pecka izvire rijeka Sana koja sa svoja tri velika izvora i estavelom Mračaj predstavlja hidrološki biser, a na samo 15 km od Pecke izvire i rijeka Pliva. Iznad sela uzdiže se vijenac stijena po kojima je Pecka dobila ime, a koje sada predstavljaju najveće penjalište u BiH na prirodnim stijenama. U rimskom periodu u Gornjoj Peckoj, kroz koju je prolazio rimski put, nalazilo se naselje pod imenom Sarnade. Rimskim i makadamskim putevima po Peckoj i okolinim selima ucrtano je 10 biciklističkih staza i još više staza za šetnju. Vrhovi visokih planina Krajine – Dimitor, Vitorog, Klekovača i Šator vidljivi su golim okom i do njih se lako stiže iz Pecke.

  • “Ovo je divno mjesto, odavdje je nedaleko penjalište za free climbing u BiH, šest kilometara smo od izvora Sane, izvori rijeke Plive i Eko-zona Zelenkovac na oko 15 km, planina Lisina, koja je jedan od većih mikrorezervata za gljive je tu u blizini, planina Dimitor, koja je sjajna sama po sebi, je sa druge strane, tako da nam je samo trebala jedna inicijalna kapsula da se to sve pokrene i poveže”, ističu domaćini centra.

    Cijelo područje ima veliki kulturno-istorijski značaj. U rimskom peridu u Gornjoj Peckoj, kroz koju je prolazio rimski put, nalazilo se naselje pod imenom Sarnade.

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

       
    Ključne riječi: , , ,