Nedjelja, 24. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pet pasmina koje izgledaju “strašno”, a zapravo su prave maze

Preuzmite sliku

Svaki pas odraz je svoga vlasnika, bez obzira na to o kakvoj je pasmini ili križancu riječ. No postoje neke pasmine pomalo zastrašujućeg izgleda, a koje su po naravi zapravo prave maze.

1. Doga

 • Mnogi ljudi osjećaju strah u blizini ovih divovskih pasa, koji mogu narasti do 75 centimetara (kada stoje na četiri noge) i težiti oko 70 kilograma, ali zapravo je riječ o pasmini vrlo umiljate i nježne naravi, pogodnoj za djecu i punoj ljubavi. Doge su vrlo društvene i prijateljski raspoložene prema drugim životinjama, uključujući i mačke, piše Zadovoljna.hr.

  2. Bokser

 • Ovaj prijateljski raspoloženi i veseli slatkiš slavan je po svojoj sposobnosti da može oraspoložiti svog vlasnika u svakoj situaciji. Učinit će to i tako da mu se “ponudi” za maženje kada osjeti da je njegov vlasnik potišten ili tužan. Možda na prvu izgleda “opasno”, ali bokser jednostavno obožava ljude i od prostranog mjesta za život važnije mu je da ima vlasnika koji mu zna uzvratiti ljubav, zbog čega može živjeti i u stanu.

  3. Irski vučji hrt

 • Jedan od najvećih pasa općenito, ujedno je i jedan od najmanje agresivnih pasa. S obzirom na to da se sa svima tako dobro slaže, nije dobar pas čuvar, ali je zato savršen porodični pas. U prošlosti je uzgajan da lovi i ubija vukove. Naraste i više od 80 centimetara (kada stoji na 4 noge) i teži oko 55 kilograma.

  4. Engleski buldog

 • Iako ima vrlo opasan izraz lica, ispod brojnih nabora i opasnog pogleda krije se blagi emotivac koji obožava ljude. Ova je pasmina vrlo strpljiva i ne zahtijeva istrčavanje, a prema djeci je vrlo strpljiv i smiren. Želite li da vas psić s vama mirno gleda televizijuili sjedi pored vas dok mirno ispijate kavu, buldog je pasmina za vas.

  5. Leonberger

 • Ova njemačka pasmina uzgajana je za rad u Njemačkoj s izgledom koji nalikuje lavu. No narav mu nimalo nije divlja ni opasna, više nalikuje naravi mice-mace, a ne lavljoj. Leonberger je poslušan i postojan pas i upravo je ta njegova stabilna narav ono čime se uzgajivači najviše ponose. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,