Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ovih pet savjeta pomoći će vam zaštititi psa od krpelja

Preuzmite sliku

Popularno

Dolaskom toplijih mjeseci, dolazi i sezona krpelja, što može biti izazov za vlasnike pasa. No, postoje koraci koje možete poduzeti kako biste zaštitili svog psa od ovih opasnih parazita i osigurali mu ugodno i sigurno proljeće i ljeto.

1. Redovna kontrola i tretman protiv krpelja

Prvo i najvažnije, redovna kontrola i tretman protiv krpelja ključni su za zaštitu vašeg psa. Postoje različite vrste proizvoda dostupnih na tržištu, poput ogrlica, spot-on tretmana i sprejeva, koji mogu pomoći u sprječavanju infestacije krpeljima. Posavjetujte se s veterinarom o najboljoj opciji za vašeg psa, uzimajući u obzir njegovu veličinu, dob i zdravstveno stanje.

 • 2. Redovno četkanje i pregledavanje krzna

  Redovno četkanje i pregledavanje krzna vašeg psa također su važni. Provjeravajte posebno pažljivo područja poput ušiju, pazuha, između prstiju na šapama i oko vrata, jer su to mjesta gdje se krpelji često skrivaju. Ako primijetite krpelja, uklonite ga što je prije moguće koristeći pincetu ili poseban alat za uklanjanje krpelja. Držite područje čisto i pratite ga na znakove infekcije.

  3. Ne puštajte psa na potencijalna mjesta gdje se mogu naći krpelji

  Osim toga, ograničite izlaganje vašeg psa potencijalnim područjima gdje se krpelji često nalaze, poput visoke trave, grmlja i šumskih područja. Kada šetate psa u tim područjima, držite ga na povodcu i izbjegavajte prolazak kroz gustu vegetaciju. Razmislite o upotrebi repelenta za krpelje na sebi i vašem psu kako biste dodatno smanjili rizik od napada krpelja.

  4. Vakcinacija priotiv bolesti koje se prenose krpeljima

  Dodatna mjera prevencije je vakcinacija protiv bolesti koje se prenose krpeljima, poput Lyme bolesti. Posavjetujte se s veterinarom o potrebi vakcinacije za vašeg psa, posebno ako živite u području gdje je prisutna ova bolest.

 • 5. Redovne posjete veterinaru

  Konačno, redovne posjete veterinaru su ključni za održavanje zdravlja vašeg psa. Veterinar može preporučiti dodatne mjere prevencije ili provesti testove kako bi otkrio prisutnost bolesti koje se prenose krpeljima. Rani tretman može spriječiti ozbiljne komplikacije i osigurati brz oporavak vašeg ljubimca.

  S primjenom ovih savjeta i mjera opreza, možete zaštititi svog psa od krpelja i osigurati mu ugodno i bezbrižno vrijeme na otvorenom tokom sezone krpelja. (Index.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,