Četvrtak, 7. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Ovi psi su nekada postojali: Osam izumrlih pasmina, od kojih su neke zaista nevjerovatne

Preuzmite sliku

Popularno

Prije nego što su postali maženi članovi porodice, najbolji prijatelji i superzvijezde društvenih mreža, psi su uglavnom bili korisni u olakšavanju života ljudi. No neke pasmine s vremenom su izumrle jer su postajale manje korisne i više nije bilo potrebe za njihov uzgoj, prenosi index.hr.

Tasmanski tigar

Pronađen u Australiji, tasmanski tigar smatrao se najvećom zvijeri koju je čovjek poznavao. Pasmina je bila sramežljiva i aktivna noću te je mnoge sličnosti dijelila s drugim životinjama poput tigra, kengura i vuka. Imao je pruge poput tigra, tobolac kao kengur, a fizički je nalikovao vuku. Izumro je zbog različitih razloga uključujući lov, bolesti i invaziju ljudi na njihova staništa.

Paisley terijer

Ovaj preslatki pas imao je svilenkasto krzno. Iz ove pasmine kasnije se razvio jorkširski terijer, jedna od najljupkijih pasmina koje poznajemo. Kako je jorkširskom terijeru narasla popularnost, tako je paisley terijer izumro.

Norfolk španijel

Norfolk španijel imao je crvene, crne ili smeđe mrlje i veće kosti od ostalih španijela. Oni su zapravo uzgajani za lov na ptice pa su bili najpopularnija pasmina u Europi u 19. stoljeću.

Bijeli engleski terijer

Bijelog engleskog terijera uzgojila je skupina uzgajivača koja je željela pasminu nalik lisici. Genetski problemi doveli su do njihovog izumiranja, a od danas poznatih pasmina najsličniji su im fox terijer i Jack Russell terijer.

Turnspit

Turnspit je treniran za trčanje po točku koji je služio u kuhanju mesa da nad vatrom. Pasmina je izumrla kako je tehnologija napredovala.

Tahltan medvjeđi pas

Ovi psi korišteni su za lov na medvjede u Kanadi. Iako dovoljno snažna da sruši medvjeda, ova izumrla pasmina kategorizirana je kao vrlo nježna. Fizički nisu napali ni jednog medvjeda, ali zbog njihovog lajanja su se medvjedi pokoravali ili ih je zbunjivalo toliko da im se lovci mogu približiti.

Indijanski pas Hare

Ova pasmina nastala je križanjem domaćeg psa i kojota, a imala su je mnoga indijanska plemena kojima je koristila za lov u blizini Velikog jezera u Kanadi. Istraživači kažu da je ova pasmina bila vrlo razigrana i privržena te se voljela sprijateljiti sa strancima. Dolaskom vatrenog oružja postali su nepotrebni te su izumrli.

Bullenbeisser

Bullenbeisser poznat je i kao njemački buldog. Najbliža danas postojeća pasmina joj je bokser.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,