Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Na rubu izumiranja delfini, somovi, raže, šarani, dabrovi…

Preuzmite sliku

Na svjetskoj razini, populacije slatkovodne faune su od 1970. do 2012. godine opale za 88 posto.

Rezultati istraživanja “The global decline of freshwater megafauna“, dostupni na mrežnim stranicama knjižnice Wiley, dokazuju pad populacije slatkovodne faune na svjetskoj razini. Broj vrsta se drastično smanjuje, pa su tako neke vrste već proglašene izumrlima.

Na rubu izumiranja je tako delfin iz najduže azijske rijeke Jangce, pa divovski somovi, šarani i raže iz Mekonga, indijski krokodili i europska jesetra. U istraživanju se navodi da su danas žive tek tri kineske kornjače mekog oklopa, a baš su sve tri ujedno i mužjaci.

-Nekada vrlo raširena europska jesetra, praktički je nestala u svim velikim europskim rijekama, osim u jednoj rijeci u Francuskoj – stoji se u istraživanju.

Najveći uzrok pada populacija je ubijanje životinja zbog mesa, jaja i kože, ali i ljudska potreba za pitkom vodom. Osim za piće, koristi se za usjeve i brane, ali sve su te vode sve više i više zagađene.

Naučnici procjenjuju da je u sedamdeset i dvije države u svijetu, populacija od 126 vrsta, smanjena za ukupno 88 posto. Dodaju i da će gubitak pojedinih (ako ne i svih) vrsta strahovito imati uticaja na floru i faunu, ali i živote miliona ljudi čiji životi uvelike ovise o rijekama.

Prepolovljena je i populacija životinje koja je vrlo važna za prirodu i prirodna staništa. Riječ je o euroazijskom dabru, uprkos tome što je vrsta vraćena u Veliku Britaniju, Češku, Finsku i drugdje.

Istraživanje navodi dva glavna razloga ovom nevjerovatnom izumiranju vrsta. Prvi je uzročnik kompleksnost staništa vrsta koje imaju kraći životni vijek i historiju, stoga se ne mogu dovoljno brzo priviknuti na promjene u okolišu, već su sklonije izumiranju, a drugi je uzročnik ljudska aktivnost, prenose mediji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,