Srijeda, 27. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

More crveno od krvi, na Farskim otocima u jednom danu ubili 1400 delfina

Preuzmite sliku

Mještanima su podijelili ubijene životinje za hranu. Kažu da je lov na kitove održiv način prikupljanja hrane iz prirode i važan dio njihovog kulturnog identiteta. Sve je legalno, a lov prakticiraju već stoljećima

Čak 1400 bijelih delfina ubijeno je prošlog vikenda u tradicionalnom lovu na Farskim otocima nakon što su otjerani u plićak u uvalu na otoku Eystoroy. Ubili su ih noževima, a neke su pregazili čamcima, piše BBC.

Lokalno stanovništvo koji se ovako prehranjuje je oduševljeno lovom, a njegovi razmjeri na uvali Skalabotnur ipak su šokirali mnoge. Lov je inače reguliran, nekomercijalan i organiziran na nivou manje zajednice. No, sve je legalno i ni jedan zakon nije prekršen. Radi se o godišnjem običaju koji traje stotinama godina.

Mještanima su podijelili ubijene životinje za hranu. Zagovornici ovakvog lova kažu da je lov na kitove održiv način prikupljanja hrane iz prirode i važan dio njihovog kulturnog identiteta. Da bi sudjelovali, lovci moraju imati službeni certifikat o obuci koji ih kvalificira za ubijanje životinja.

– Sa stajališta dobrobiti prema životinjama, to je dobar način ubijanja mesa – daleko bolji od držanja krava i svinja zatočenima – rekao je Sjurdur Skaale, danski zastupnik na Farskim otocima koji brani lov. Smatra da je lov human ako se čini na pravi način, a uključuje posebno dizajnirano koplje kojim se prereže leđna moždina kita ili delfina prije rezanja vrata. Tako je za smrt potrebna tek nekoliko sekundi.

  • Aktivisti za prava životinja se s tim ne slažu i smatraju da je klanje okrutno i nepotrebno. Udruženje za očuvanje mora Sea Shepherd tvrdi da je ovo najveći pojedinačni lov na morske sisavce u povijesti Farskih otoka od 1940., kada je ubijeno 1200 kitova.

    Tradicionalni lov na sisavce nazivaju Grindadráp, a prakticiraju ga već stoljećima na Farskim otocima.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,