Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kako pravilno šetati sa psom?

Preuzmite sliku

Lagano hodajte ispred svog psa. Kada tako hodate, on vas vidi kao vođu čopora. Zato je važno da vi prvi izađete iz kuće i prvi u nju uđete kada se vratite iz šetnje. Za vrijeme šetnje, pas bi trebao hodati iza ili pokraj vas.

Ako je pas onaj koji vodi, stalno njuška, uzbuđen je i slično, znači da je on alfa tokom šetnje. Za psa je ovo stanje iscrpljujuće te on ne može biti smiren. On tada ima potrebu voditi, biti vođa i odlučivati, u stresu je i postaje anksiozan. Zato vi budite vođa – neka pas hoda iza ili pokraj.

Koristite kratku uzicu. Ona omogućuje više kontrole. Kada je uzica kraća, lakše je komunicirati sa psom, voditi ga i ispravljati. Dok psa ispravljate, uvijek imajte na umu njegovu sigurnost. Uzica bi trebala biti opuštena. Nije potrebno ni dobro da se vi i pas stalno “natežete”. Umjesto toga se opustite i budite smireni vođa.

Postavite ogrlicu visoko. Ogrlica bi trebala biti što više jer tada nije potrebno ulagati puno energije u povlačenje psa i omogućuje vam bolju kontrolu. Pojas za tijelo se ne preporučuje za šetnju. Pojasevi su osmišljeni za vuču tereta, saonica itd. Postavljaju se oko najsnažnijih tačaka tijela psa, što otežava kontrolu nad njim. Umjesto toga, postavite uobičajenu ogrlicu visoko.

Stavite mu ogrlicu kada je miran. Pozovite psa da dođe k vama, a ne obrnuto. Recite mu da sjedne, pričekajte da bude smiren i tek tada mu stavite ogrlicu i uzicu, piše Net.hr.

Idealno vrijeme za šetnju je jutro. Svakodnevno odvojite pola sata do sat. Ovisno o pasmini, vašem psu može biti potrebno više ili manje vremena. Konsultirajte se s veterinarom oko trajanja šetnje, te posmatrajte kako vaš pas reagira.

Nagradite psa tokom šetnje. Nakon što je vaš ljubimac bio poslušan, hodao lagano uz vas, naučio se na takvo ponašanje, nagradite ga slobodnim njuškanjem i obavljanjem nužde. Vi kao vlasnik morate odlučiti kada je “slobodno” vrijeme gotovo. Imajte na umu da bi ono uvijek trebalo biti nešto kraće nego vrijeme kojim se fokusirate samo na šetnju. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,