Četvrtak, 27. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Znak dijabetesa koji lako možete uočiti u svojim ustima

Preuzmite sliku

Ako živite s dijagnozom dijabetesa, svjesni ste koliko je važno pratiti nivo šećera u krvi. Uobičajeni znakovi visokog šećera u krvi uključuju pojačanu žeđ i češće odlaske do WC-a, ali stručnjaci tvrde da bi se znakovi mogli pronaći i u vašim ustima, piše The New York Post.

Istraživači su objasnili da bi ljudi čiji šećer u krvi nije pod kontrolom mogli otkriti da imaju problema s bolešću desni, navodi Američko stomatološko udruženje (ADA). Prethodna studija koju su objavili stručnjaci iz ADA-a navodi da osobe s dijabetesom mogu imati veći rizik od razvoja bolesti desni nego osobe bez dijabetesa, prenosi index.hr.

Bolest desni je ozbiljna infekcija koja se u većini slučajeva može liječiti

Ako se ne liječi, može dovesti do gubitka zuba jer se uništava i kost koja podupire vaše zube. Kako je bolest desni infekcija, vjerovatno će se dijabetičarima teže nositi s njom nego drugim ljudima.

Po riječima ADA-a: “Kad nije dobro kontrolisan, dijabetes također može usporiti proces zarastanja rana. To znači da ako imate dijabetes, može potrajati duže da ozdravite nakon stomatoloških tretmana kao što je vađenje zuba ili bilo koje druge oralne operacije.”  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,