Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zašto smo gladni poslije “koje čašice više” u provodu?

Preuzmite sliku

Popularno

Rijetko ko odoli da ne pojede neki masni specijalitet iz kioska brze hrane nakon “koje čašice više” u provodu.

Naučnici sada imaju objašnjenje zašto i najsnažniji karakter popušta pred krčanjem stomaka poslije ispijanja alkohola.

Dr Vilijam Ajler sa Univerziteta u Indijani kaže da mozak igra ključnu ulogu u regulisanju konzumacije hrane, nakon što je sproveo studiju o efektima alkohola na žene.

“Naše istraživanje je pokazalo da alkohol može povećati osjetljivost mozga na mirise i izgled hrane, zbog čega naša volja da joj se odupremo slabi. Mnoga alkoholna pića već imaju ‘prazne’ kalorije, pa kada ih ukombinujete s efektom aperitiva, mogu dovesti do energetskog disbalansa i gojenja”, objašnjava dr Ajler.

Za potrebe studije on je angažovao 35 žena zdrave tjelesne težine, koje su analizirane u dvije odvojene posjete. Tokom prve intravenozno su dobile alkohol, a u drugom su dobile slani placebo rastvor.

Ispostavilo se da su žene koje su intravenozno dobile alkohol mnogo intenzivnije reagovale na mirise i izgled hrane i kasnije pojele obilnije obroke.

Ipak, profesor nutricionizma na Tehnološkom univerzitetu u Teksasu Martin Binks kaže da je ova studija samo “zagrebala površinu”.

“Veza između alkohola i hrane se često pojednostavljuje, a ova studija otkriva složenije procese koji moraju dodatno da se ispitaju”, kaže on.

Otkrića će biti objavljena u novom izdanju stručnog časopisa “Obesity”, donosi News.com.au, prenosi B92. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje