Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zašto nije dobro podgrijavati gotove obroke u mikrovalnoj

Preuzmite sliku

Popularno

Gotovi kupovni obroci koji se podgrijavaju u mikrovalnoj mogu ostaviti brojne posljedice po vaše zdravlje, upozoravaju stručnjaci.

Kancerogeni toksini obično pređu sa plastičnih pakovanja na hranu tokom podgrijavanja u mikrovalnoj, kažu naučnici.

Takođe, stručnjaci se brinu zbog konstantne izloženosti radijaciji osoba koje često rukuju mikrotalasnoj i upozoravaju da ona može uticati na nedostatak koncentracije, nivo energije i ritam sna.

Toksini utiču na vaš sistem organa za varenje i vaš imunitet. Djeluju i na plodnost, hormonsku ravnotežu, krvni pritisak, kardiovaskularno zdravlje, raspoloženje i libido”, kaže nutricionista Rick Hay.

Obroci koji se podgrijavaju u mikrovalnoj obično imaju i niži nivo nutrijenata, a obogaćeni su šećerom, solju, hemikalijama i konzervansima.

Ako baš ne možete bez gotovih obroka, stručnjaci podsjećaju da se od hemikalija iz plastike možete zaštititi tako što ćete premjestiti hranu iz pakovanja u odgovarajuću vatrostalnu činiju i onda je zagrijati. (b92.net)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,