Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zašto nam je potreban vitamin K i gdje ga možemo naći?

Preuzmite sliku

Vitamini A, C i D se obično nalaze na našem meniju u vidu hrane, ali često ne razmišljamo o vitaminu K.

Međutim, ovaj vitamin nam i dalje treba. O vitaminu K je vjerovatno manje poznato od vitamina A, C i D. Postoje dvije vrste vitamina K. Vitamin K1 se proizvodi od biljaka, a vitamin K2 koji se nalazi u fermentisanim namirnicama, životinjskim proizvodima i mikrobima u našem crijevu, prenosi Ženski magazin.

Pošto se K2 nalazi u tijelu, postoji veća potreba za vitaminom K1.

Zašto nam je potreban vitamin K?

Vitamin K može smanjiti rizik od srčanih oboljenja, održati jake kosti, spriječiti začepljenje arterija i stvaranje krvnih ugrušaka. Dnevna potreba za vitaminom može se postići na primjer porcijom brokula.

Nedostatak vitamina K se dešava veoma rijetko, a češći oblik je nedostatak cjelovite hrane. Ipak, postoji lista namirnica u kojima ga možete naći:

Zeleno povrće: bogat izvor vlakana, gvožđa, kalcijuma i magnezijuma.

Cvekla – reguliše loš holesterol, a vitamin K ima anti-inflamatorne efekte. Vitamin K može poboljšati kožu i kosu i regulisati nivo šećera u krvi.

Brokula – Ako želite da ojačate imuni sistem i vodite računa o zdravlju svog srca, vrijeme je da koristite namirnice sa vitaminom K.

Soja ima mnogo proteina i istovremeno reguliše nivo holesterola.

Mrkva i sokovi od mrkve: vjerovatno razmišljate o vitaminu A, koji pruža oštriji vid, a redovna upotreba će ojačati imuni sistem i poboljšati izgled kože. Vitamin K. je odgovoran za to.

Zeleni pasulj: takođe pomaže u kontroli holesterola.

Bundeva i nar su takođe bogati vitaminom K. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,