Utorak, 5. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Važno je reagovati: Ovo su simptomi koji ukazuju na urinarnu infekciju kod djece

Preuzmite sliku

Urinarne infekcije kod djece su prilično česte, ali obično nisu ozbiljne te se mogu učinkovito liječiti antibioticima. Međutim, ako se ne dijagnosticiraju i ne liječe na vrijeme, mogu dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema, poput problema s bubrezima koji mogu biti opasni po život djeteta.

Ponekad je vrlo teško prepoznati ima li vaše dijete urinarnu infekciju jer simptomi mogu biti nejasni, a mala djeca ne mogu samo tako izraziti kako se osjećaju, prenosi index.hr. Opšti znakovi koji bi mogli ukazivati ​​na to da vaše dijete ima urinarnu infekciju uključuju:

-povišenu temperaturu
-povraćanje
-umor i nedostatak energije
-razdražljivost
-slab apetit
-bol ili osjećaj žarenja prilikom mokrenja
-čestu potrebu za mokrenjem
-namjerno zadržavanje mokraće
-promjene u uobičajenim toaletnim navikama, poput mokrenja u krevet
– bol u stomaku ili donjem dijelu leđa
-mokraću neugodnog mirisa
-krv u mokraći.

Većina urinarnih infekcija kod djece uzrokovana je bakterijama iz probavnog sistema koje ulaze u uretru. Često nema očitog razloga zašto neka djeca lakše razviju infekciju, dok druga ne, objašnjavaju pedijatri. Međutim, neka djeca mogu biti osjetljivija zbog problema s pražnjenjem mokraćnog mjehura, kao što su zatvor koji može uzrokovati oticanje dijela debelog crijeva, što može vršiti pritisak na mjehur i spriječiti njegovo normalno pražnjenje, sindrom disfunkcionalne eliminacije, relativno često stanje u djetinjstvu pri kojem dijete zadržava mokraću iako ima potrebu za mokrenjem, te vezikoureteralni refluks, neuobičajeno stanje u kojem se urin vraća iz mjehura u bubrege.

Većina dječjih infekcija mokraćnog sistema nestaje unutar 24 do 48 sati nakon liječenja antibioticima te neće uzrokovati dugoročne probleme. Kao mjera opreza, bebe mlađe od tri mjeseca i djeca s težim simptomima obično se primaju u bolnicu na nekoliko dana kako bi primili antibiotike izravno u venu (intravenski antibiotici).  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,