Utorak, 25. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tvari koje utječu na veličinu muškog spolnog organa

Preuzmite sliku

Istraživanje naučnika sa Univerziteta u Padovi pokazuju kako bi muškarci, čiji su roditelji bili izloženi visokim nivoima perfluoroalkilnih tvari (PFC), mogli imati kraće i tanje spolne organe.

Perfluoroalkilne tvari (PFAS) koriste se za izradu ambalaže za hranu kao što su omoti za hljeb, kokice za pripremu u mikrovalnoj pećnici i papirnate ploče otporne na ulje ili vodu. Također, ova tvar nalazi se u vodootpornoj odjeći i tavama za pečenje na čije se dno ne lijepi hrana.

Daily Mail navodi kako su italijanski naučnici otkrili da muškarci koji su odrasli na područjima koja su kontaminirana PFC spojevima imaju 12,5 posto kraće i 6,3 posto tanje penise od muškaraca koji nisu bili izloženi PFC-u.

Svoju tezu dokazali su tako što su izmjerili spolne organe 383 muškarca prosječne dobio od 18 godine i to 212 muškaraca koji su odrasli u Padovi i 171 muškarca iz drugog područja.

Italijanski grad koji se nalazi u blizini Venecije, zajedno sa holandskim Dordrechtom, kineskim Shandongom i američkom saveznom državom Zapadnom Virdžnijom poznati je po visokim koncentracijama PFC-a, prenosi Klix.ba.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,