Srijeda, 29. Novembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Tri znaka da nemate “višak” kilograma, iako ste uvjereni u suprotno

mrsanje-lako1
Preuzmite sliku

Nutricionista i gastroenterolog, Rustem Sadikov, otkrio je za ruske medije koja su to tri glavna znaka koja ukazuju da osoba treba da oslabi.

Pored gojaznih, kojima je zaista potrebna pomoć stručnjaka da izbalansiraju ishranu, u svojoj praksi se često susretao sa pacijentima koji nemaju realnu sliku svog tijela i zdravlja i koji su uvjereni da imaju višak kilograma. Obično je riječ o ženama, one su češće pod pritiskom da dotjeraju liniju od muškaraca.

„Često srećem pacijente koji pokušavaju da oslabe. Iako nekima neće naškoditi da, postoje i oni kojima hoće. Postoje tri jasna znaka koji će vam pomoći da shvatite da ne samo da ne morate da smršate, već i da ne bi trebalo“, rekao je doktor.

1. Indeks tjelesne mase

Najvažniji faktor u određivanju da li treba da smršate jeste vaš indeks tjelesne mase (BMI). BMI je mjera težine u odnosu na visinu i jedan je od pokazatelja uopštenog zdravstvenog stanja.

„Zdrav BMI se kreće od 18,5 do 24,9. Ako je vaš BMI u ovom opsegu, ne morate da gubite težinu“, kaže dr Sadikov. Osim toga, takođe je veoma važno da se redovno mjeri struk.

„Kod žena, struk ne bi trebalo da prelazi 80 cm, kod muškaraca – 90 cm. Po pravilu, višak ovih pokazatelja ukazuje na visceralnu gojaznost. Ovo može da bude znak insulinske rezistencije“, kaže i napominje da je ipak neophodno da se pacijent konsultuje sa stručnim licem koje će u odnosu na njenu visinu i zdravstveno stanje dati procjenu.

2. Normalan krvni pritisak i nivo holesterola

„Čak i ako imate optimalnu težinu, važno je da redovno provjeravate krvni pritisak i nivo holesterola (ravnotežu dobrog i lošeg, odnosno HDL i LDL). Ako vam je krvni pritisak visok i vrijednosti LDL holesterola su povišene, onda bi trebalo da promjenite ishranu i vjerovatno da smršate kako biste poboljšali zdravlje.“

3. Da li imate dovoljno energije za obavljanje svakodnevnih aktivnosti?

Ako imate dovoljno energije da obavljate svakodnevne aktivnosti bez toga da se osjećate umorno ili da ste primorani da se „tjerate“ jer nemate volje, onda ste najvjerovatnije zdrave težine.

„Važno je da zapamtite da gubitak težine nije uvijek rješenje. Ako imate optimalnu kilažu i nemate nikakve zdravstvene tegobe, onda mršavljenje može da bude štetno. Ako ste zabrinuti zbog težine, razgovarajte sa doktorom. To će vam pomoći da utvrdite da li zaista trebate da smršate i, ako je to slučaj, napravite personalizovan, siguran i efikasan plan mršavljenja“, zaključuje doktor. (Krstarica)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,