Subota, 15. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Svakodnevni trening štiti žene od ove opake bolesti

Istraživanja potvrđuju da veća koncentracija masti u organizmu podstiče stvaranje hormona kao što je estrogen.

Najugroženije su dame u menopauzi. Usprkos saznanju da postoji povezanost između prekomjerne tjelesne težine i raka, naučnici ne mogu sa sigurnošću da utvrde da li su osobe u top formi pošteđene rizika.

Najnovije istraživanje objavljeno u časopisu Nacionalnog instituta za prevenciju raka donosi ohrabrujuće zaključke. Svaka žena koja je zakoračila u šestu deceniju života, a pritom nema problema sa gojaznošću, ne spada u rizičnu grupu stanovništva.

“Želimo da upozorimo sve dame koje su u proteklom periodu dobile koji kilogram više: počnite da vježbate da biste se zaštitile od bolesti”, kaže jedna od autorica istraživanja Lauren Teras.

Cilj međunarodnog istraživanja je da istraži povezanost između ishrane i raka. U njemu je učestvovalo 180.000 žena iz SAD-a, Australije i Azije, starijih od 50 godina. Uslov je da se do početka istraživanja nisu suočile sa opakom bolešću. Svaka je od njih naučnicima dostavila podatke o težini, indeksu tjelesne mase, životnim navikama i demografskim specifičnostima.

Promjene težine bilježile su se tokom cijele decenije, a naučnici su pratili podatke o zdravlju dama i sljedećih osam godina. Zanimalo ih je da li su u međuvremenu oboljele od raka, a to se dogodilo u 7.000 slučajeva.

Zaključili su da svakodnevno vježbanje koje utiče na tjelesnu težinu smanjuje rizik od pojave raka. Žene koje ne uzimaju hormonsku terapiju tokom menopauze težile su prosječno dva kilograma manje od ostalih. Kod njih je rizik od raka dojke niži za 18 posto u odnosu na dame koje moraju da uzimaju hormone, prenosi index. Gubitkom težine od desetak kilograma smanjila se mogućnost pojave raka dojke za 32 posto.

Uzroci pojave bolesti još uvek nisu precizno utvrđeni, ali veza između prekomjerne težine i pojave raka postoji. Svakodnevnom fizičkom aktivnošću zaustavljaju se opasni hormonski procesi u tijelu koji su izazvani gojaznošću. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,